Η Διερεύνηση και Διαχείριση της Επαγγελματικής Εξουθένωσης στο εργασιακό δυναμικό των ΚΕΠ από τη συνεχόμενη και αυξανόμενη εισαγωγή Διοικητικών Υποθέσεων της Δημόσιας Διοίκησης. Ο ρόλος του Προϊσταμένου (ηγεσία) στη διαχείρισή της. - Βασιλείου, Περικλής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Τα Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) είναι ένας θεσμός που στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών σχετικά με υποθέσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις αυτές είναι συνεχώς αυξανόμενες και υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στις διαδικασίες διεκπεραίωσής τους. Το εργατικό δυναμικό των υπηρεσιών αυτών βιώνει αυξανόμενη πίεση στον εργασιακό του χώρο, λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών και της ανάγκης προσαρμογής στις αυξανόμενες εργασιακές απαιτήσεις, τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις χωρίς την αναγκαία κατάρτιση και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και αριθμό υπαλλήλων. Αυτές οι δυσκολίες στον εργασιακό χώρο είναι πιθανό να συντελέσουν στην εμφάνιση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί η παρουσία επαγγελματικής εξουθένωσης στους εργαζόμενους των ΚΕΠ και να εξεταστεί η συμβολή της ηγεσίας στη διαχείρισή της. Από τη σχετική έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΚΕΠ παρουσιάζει συμπτώματα συναισθηματικής εξάντλησης, αλλά δεν έχει φτάσει στο σημείο να εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης, παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό. Επίσης, μεγάλο μέρος των υπαλλήλων παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα προσωπικών επιτευγμάτων και θεωρούν ότι η ηγεσία δεν έχει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του συνδρόμου. Ακόμη, εξετάστηκε η σύνδεση των επιπέδων της επαγγελματικής εξουθένωσης και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα ερμηνεύονται με ποικίλους τρόπους. Εντοπίζονται οι περιορισμοί της εργασίας και συνίστανται προτάσεις προκειμένου για μελλοντικές ερευνητικές προσπάθειες. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στο εργατικό δυναμικό των ΚΕΠ χρήζουν κατάλληλης αντιμετώπισης τόσο από την τοπική όσο και από την κεντρική ηγεσία με τη χρήση ενδεδειγμένων προγραμμάτων.
The Analysation and the Stewardship of the Burnout syndrome in the workforce of KEP due to the increasing workload. The role of the Manager’s leadership.
Αρ. Εισ.: 25 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία); Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού -- Ελλάς; Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών -- Ελλάς; Δημοτικοί υπάλληλοι; ΚΕΠ; Ηγεσία; Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης; Επαγγελματική εξάντληση