Διασύνδεση ανεργίας και κατάρτισης (αρχικής και συνεχιζόμενης) στο νομό Αρκαδίας - Κοκκίνης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Αφορμή για την πραγματοποίηση της παρούσας ερευνητικής εργασίας αποτέλεσε η αλματώδης αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνουν οι επιμορφωτικές ανάγκες των πολιτών σε νέα αντικείμενα ή σε επιμέρους εξειδικεύσεις. Ο στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση των αποτελεσμάτων της «Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης» και της «Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης» στους ανέργους και στους εργαζόμενους της Αρκαδίας. Η έρευνα υλοποιήθηκε μέσω της ποσοτικής μεθόδου, με τη συμπλήρωση γραπτών ερωτηματολογίων, που περιείχαν κλειστού τύπου ερωτήσεις. Με βάση τα πορίσματα της εργασίας αποδείχθηκε πως η μεγάλη πλειοψηφία των καταρτιζόμενων επιθυμούν να εργασθούν. Επίσης οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως μπορούν να βρουν ευκολότερα εργασία εάν πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους και εάν συμμετάσχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης. Το πιο σημαντικό κίνητρο για τους καταρτιζόμενους που παρακολουθούν προγράμματα «Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης» είναι η βελτίωση γνώσεων και προσόντων καθώς διαθέτουν ήδη εργασιακή εμπειρία. Ενώ το πιο σπουδαίο κίνητρο κατάρτισης για τους καταρτιζόμενους που είναι στην «Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» είναι η ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας καθώς αυτοί δεν έχουν εργασιακή εμπειρία. Τέλος όλοι οι καταρτιζόμενοι θεωρούν την οικονομική κρίση ως την κυριότερη αιτία που είναι άνεργοι.
Μ.Δ.Ε. 103
Keywords: Εργασία και εργαζόμενοι -- Επαγγελματική επιμόρφωση; Ανεργία -- Επαγγελματική κατάρτιση; Ανεργία; Εργασία; Αρχική κατάρτιση; Συνεχιζόμενη κατάρτιση; Πιστοποίηση; Πρακτική άσκηση