Ανάλυση των δημογραφικών χαρακτηριστικών των φιλάθλων μαχητικών αθλημάτων και προσδιορισμός του καταναλωτικού τους προφίλ. - Γεωργακόπουλος, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μεταδώσει την εμπειρία που αποκτήθηκε σχετικά με το προφίλ των καταναλωτών οι οποίοι οδηγούνται να παρακολουθήσουν διοργανώσεις μαχητικών αθλημάτων. Ο κύριος στόχος της εργασίας είναι να στηρίξει το έργο των διοργανωτών διοργανώσεων αυτού του είδους, αλλά και να συμβάλλει στην εύρεση σχετικών χορηγών οι που αποτελούν σημαντικό μέρος της επιτυχίας του συνολικού προϊόντος. Ακολούθως, να διερευνήσει το πώς αντιλαμβάνονται οι κορυφαίοι διοργανωτές, προπονητές και αθλητές του χώρου, την εξέλιξη των διοργανώσεων αυτού του τύπου και τι μεθόδους προώθησης χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Επίσης, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, ποιοι είναι τελικά οι λόγοι που οι καταναλωτές επιλέγουν να παρακολουθήσουν διοργανώσεις μαχητικών αθλημάτων. Για το λόγο αυτό, έγινε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με το καταναλωτικό προφίλ, το αθλητικό μάρκετινγκ και το αθλητικό προϊόν, καθώς και μια ιδιαίτερη αναφορά στην Πελατοκεντρική Προώθηση Προϊόντος (CRM). Επίσης, για να εμβαθύνει η έρευνα στο πεδίο των μαχητικών αθλημάτων κρίθηκε απαραίτητο να μελετηθούν ανάλογες έρευνες του εξωτερικού αλλά και ανασκόπηση δευτερογενών πηγών, όπως δημοσιογραφικά άρθρα και στατιστικά στοιχεία από σχετικές έρευνες του εξωτερικού. Στην συνεχεία, ακολούθησε μια σειρά δέκα (10) ημι - δομημένων συνεντεύξεων σε πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών τα οποία έχουν αναγνωριστεί από το ευρύ κοινό των μαχητικών αθλημάτων λόγω της επιτυχημένης πορείας τους στο χώρο. Οι συνεντευξιαζόμενοι απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούν στην πορεία των διοργανώσεων, στο κοινό το οποίο προσελκύουν και τους λόγους οι οποίοι προτρέπουν ή αποτρέπουν την παρακολούθηση των διοργανώσεων των μαχητικών αθλημάτων. Στην συνέχεια, έγινε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αλλά και την ανάλυση των συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα II μαχητικά αθλήματα προσελκύουν πελάτες και των δύο φύλων, μεγάλου φάσματος ηλικιών για ποικίλους λόγους, ενώ πρωταρχικό ρόλο έχει η αγάπη τους για το άθλημα. Επίσης προέκυψε ότι οι διοργανώσεις πολεμικών τεχνών είναι ένα κομμάτι μίας ευρύτερης αθλητικής βιομηχανίας η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και αποτελείται από πολλούς παράγοντες. Τέλος, η ύπαρξη χορηγιών στις διοργανώσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα τους και την αυξημένη προσέλευση πελατών.
Analysis of demographic characteristics of combat sports fans and determination of their consumer profile.
Keywords: Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Αθλητική χορηγία; Πολεμικές τέχνες; Sports - Marketing; Sports sponsorship; Μαχητικά αθλήματα; Καταναλωτικό προφίλ; Αθλητικές διοργανώσεις; Combat sports; Consumer profiles; Sports events