Αξιοποίηση του Κλασσικού Αθλητισμού ως εκπαιδευτικού μέσου για την διευκόλυνση της προπόνησης και υποστήριξης σε εφήβους με αναπηρία. - Κακούρος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Αυτή η μελέτη διερευνά τη χρήση του κλασικού αθλητισμού ως εκπαιδευτικού εργαλείου για την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των εφήβων με αναπηρίες. Η έρευνα υπογραμμίζει σημαντικά οφέλη στη σωματική υγεία, την κοινωνική ένταξη και τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε αθλητικά προγράμματα. Τα βασικά ευρήματα δείχνουν βελτιώσεις στις κινητικές δεξιότητες, την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Η μελέτη εντοπίζει επίσης εμπόδια όπως ζητήματα προσβασιμότητας και κοινωνικό στίγμα που εμποδίζουν την πλήρη συμμετοχή. Υποδηλώνει ότι τα προγράμματα αθλημάτων χωρίς αποκλεισμούς, προσαρμοσμένα για να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες, μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας των εφήβων με αναπηρίες.
Utilizing Classical Sports as an educational tool to facilitate training and support for adolescents with disabilities
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Φυσική κατάσταση για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Έρευνα; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Ποιότητα ζωής - Έρευνα; Άσκηση - Ψυχολογικές απόψεις; Στίβος; Διακρίσεις στον αθλητισμό; Sports for people with disabilities; Sports for people with disabilities - Social aspects; Sports - Psychological aspects; Physical fitness for people with disabilities; Sports for people with disabilities - Research; Integration of people with disabilities; Quality of life - Research; Exercise - Psychological aspects; Track and field; Discrimination in sports; Αναπηρίες; Εκπαιδευτικό εργαλείο; Κλασικός αθλητισμός; Σωματική υγεία; Κοινωνική ένταξη; Προγράμματα αθλητισμού χωρίς περιορισμούς; Classical sports; Disabilities; Educational tool; Physical health; Social integration; Inclusive sports programs