Η επιμόρφωση στελεχών σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και οι προοπτικές εξέλιξης - Τσελέκης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί έναν θεμέλιο λίθο στο πεδίο της εκπαιδευτικής πρακτικής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στα άτομα να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η σημασία της δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα στάδια της ζωής, αλλά αντιλαμβάνεται την εκπαιδευτική διαδικασία ως ένα συνεχές ταξίδι. Συνολικά, η δια βίου μάθηση αντιμετωπίζεται ως κλειδί για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, την προσαρμογή σε μια σύγχρονη κοινωνία και την επιτυχή προσαρμογή σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει την έννοια της δια βίου μάθησης και να παρουσιάσει τη σημασία, τους φορείς και τα οφέλη της, εστιάζοντας στη συνεχή εκπαίδευση ως κρίσιμο παράγοντα για την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ανάπτυξη των ατόμων. Αναλύει τη σημασία της συνεχούς μάθησης στην προσαρμογή στις απαιτήσεις μιας συνεχώς εξελισσόμενης κοινωνίας και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και προοπτικές για την εκπαίδευση και εξέλιξη του ατόμου. Η εργασία διαρθρώνεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Συγκεκριμένα, το θεωρητικό μέρος αποτελεί τη δευτερογενή έρευνα, στο οποίο αναλύονται εκτενώς οι βασικές έννοιες του θέματος. Στο ερευνητικό μέρος παρουσιάζεται η πρωτογενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε και είχε ως στόχο να αναπτύξει τις απόψεις και τις προτιμήσεις των εργαζομένων σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων σχετικά με τη δια βίου μάθηση. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη σημασία της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος και προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προάγουν την επαγγελματική ανάπτυξη, την εργασιακή απόδοση και την ενίσχυση της επαγγελματικής ικανότητας των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, θα προάγουν και την προσωπική εξέλιξη των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας ηλικιωμένων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτόν τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013943 cd
Keywords: Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργαζόμενοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δια βίου μάθηση; Εκπαίδευση ενηλίκων; Ενήλικας εκπαιδευόμενος; Επιμόρφωση στελεχών σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων; Lifelong learning; Adult education; Adult learner; Staff training in nursing homes