Ο ρόλος των Δήμων στο πλαίσιο της Στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020» - Η περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής - Πετρίδης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η Στρατηγική «ΕΥΡΩΠΗ 2020» αποτελεί το θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση κατά την τρέχουσα δεκαετία. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν έναν από του κύριους επιχειρησιακούς άξονες επίτευξης των στόχων της στρατηγικής.Παρά το γεγονός ότι οι δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής , η μέτρηση της αποδοτικότητας τους αποτελεί ακόμη ζητούμενο, καθώς η στοχοθεσία που έχει τεθεί για κάθε θεματική είναι συγκεκριμένη και αφορά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ενώ παράλληλα, η αξιοποίηση των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή δεικτών σε τοπικό επίπεδο είναι αδύνατη, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία φτάνουν μέχρι το επίπεδο της Περιφέρειας ή της Περιφερειακής Ενότητας. Βασική επιδίωξη της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η κατάδειξη του ρόλου των ελληνικών δήμων, επιλέγοντας την περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής και κυρίως η αναζήτηση ενός μοντέλου αξιολόγησης της απόδοσης των Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού, για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Στρατηγική «ΕΥΡΩΠΗ 2020». Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η χρήση του παραχθέντος μοντέλου με βάση τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Κομοτηνής, για την μέτρηση της απόδοσης του συγκεκριμένου δήμου, τόσο ανά θεματικό στόχο όσο και συνολικά. Η εργασία αρχικά αποτυπώνει, τους επιμέρους θεματικούς στόχους της στρατηγικής, στο πλαίσιο των οικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών συνθηκών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τα τελευταία χρόνια και καταγράφει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία επίτευξης τους. Στη συνέχεια περιγράφει συνοπτικά το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και ειδικότερα ως προς τη συμβολή της, στην εξυπηρέτηση της Στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020». Ακολούθως αναλύεται το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι δήμοι καλούνται να συμβάλλουν στη επίτευξη των στόχων σε εθνικό επίπεδο. Στο τρίτο Κεφάλαιο της εργασίας, αξιοποιείται η περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να απαντηθεί το κεντρικό ερώτημα, που είναι η πρόταση ενός μοντέλου αξιολόγησης της απόδοσης, ως προς τους δεσμευμένους πόρους, ανά θεματική και συνολικά και η εφαρμογή του μοντέλου στον Δήμο Κομοτηνής.
The role of the Municipalities in the framework of the Strategy "EUROPE 2020 »- The case of the Municipality of Komotini
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Δήμος Κομοτηνής; Στρατηγική "Ευρώπη 2020"; Απασχόληση; Τοπική Αυτοδιοίκηση