Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες - Οι γνώσεις και η συμβολή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ανίχνευσή τους. - Κοράκη, Κονδύλω (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας (Μαρκοβίτης & Τζουριάδου, 1991, Kaplan & Sadock, 1985, κ.α ) παρουσιάζουν πως ένας αξιοπρόσεκτος αριθμός μαθητών (20% - 30%) του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού εμφανίζει κατά την εκπαιδευτική του πορεία δυσκολίες στη μάθηση, οι οποίες έχουν αντανάκλαση στην εκπαιδευτική του εξέλιξη. Η αναγκαιότητα της αναγνώρισης (διάγνωσης), της αξιολόγησης αλλά και της ιδιαίτερης αντιμετώπισης των παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες , φαίνεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν εφαρμόζεται ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα παρέμβασης ή αντιμετωπίζονται το ίδιο με τους με τους υπόλοιπους μαθητές με αποτέλεσμα να διαπιστώνουμε πολλές φορές ότι το μαθησιακό επίπεδο τελειόφοιτων μαθητών του Δημοτικού να ανταποκρίνεται με των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Οι μαθησιακές δυσκολίες εκτός από τις πρωτογενείς επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή εξέλιξη του μαθητή, έχουν και δευτερογενείς εξίσου σημαντικές ή και περισσότερο σημαντικές επιπτώσεις στους ψυχοσυναισθηματικούς, κοινωνικούς τομείς. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στη συμπεριφορά, στην επικοινωνία, έχουν ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες, χαμηλή αυτογνωσία και αυτοαντίληψη. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καλούνται να αναγνωρίσουν έγκαιρα τους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Η εξακρίβωση των γνώσεων και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση τους, αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της παρούσας εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012604 cd
Keywords: Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση; Μαθησιακές δυσκολίες -- Ψυχολογικές απόψεις; Μαθησιακές δυσκολίες -- Κοινωνικές απόψεις; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Δάσκαλοι -- Εκπαίδευση των; Εκπαιδευτική συμβουλευτική; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια