Διοργάνωση Μεγάλων Αθλητικών Γεγονότων Ταεκβοντό: Η περίπτωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Poomsae και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν εν μέσω της πανδημίας Covid-19 - Κουκουλέτας, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το Ταεκβοντό αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2000 στην Ολυμπιάδα του Σύδνεϋ, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη θέση με 325+ αναγνωρισμένα ενεργά αθλητικά σωματεία που έχουν ήδη εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πίσω από ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση και πετοσφαίριση. Τα Διεθνή Πρωταθλήματα Ταεκβοντό που διεξάγονται, διαχωρίζονται σε Αγωνιστικό (Kyorugi) και Τεχνικό (Poomsae) στυλ. Οι κατηγορίες που διαχωρίζονται οι αθλητές στο Kyorugi είναι συνδυασμός ηλικίας και βάρους, ενώ στο Poomsae είναι ηλικιακές και συνδυαστικές (ατομικό, ζευγάρι, ομαδικό, Freestyle Poomsae). Σκοπός της έρευνας είναι η προώθηση και εξέλιξη του Poomsae στην Ελλάδα (δια ζώσης και διαδικτυακά). Θα μελετηθεί η περίπτωση του 14ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ταεκβοντό Poomsae (Τουρκία, 2019), καθώς και οι καινοτόμες δράσεις που ανεδείχθησαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 με χαρακτηριστική περίπτωση το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Online Poomsae (2020), σε συνδυασμό με την προσαρμογή και απήχηση των stakeholders. Για τον σκοπό αυτό, μελετήθηκε η παγκόσμια βιβλιογραφία, διεξήχθη ποιοτική έρευνα με τη μορφή συνέντευξης σε δύο παράγοντες του Ταεκβοντό (στέλεχος Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό και Oμοσπονδιακός προπονητής), ζητήθηκε η άποψή τους για τις εν λόγω διοργανώσεις Poomsae και τις δράσεις εν μέσω πανδημίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε και η προσωπική μαρτυρία του εκπονητή ως προπονητής Ταεκβοντό. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι ότι στο εξωτερικό υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι προώθησης του Poomsae, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμα πρώιμο στάδιο και υπάρχει ευρύ πεδίο βελτίωσης, το οποίο και αναλύεται. Τέλος, οι δράσεις που αναπτύχθηκαν εν μέσω πανδημίας, απεδείχθησαν κατά μεγάλο βαθμό αποτελεσματικές και αποτελούν ένα επιπλέον εργαλείο στην προώθηση του Poomsae, ενώ σε περίπτωση νέου λοκντάουν -για οποιοδήποτε λόγο- οι μηχανισμοί αντίδρασης είναι πλέον αυτοματοποιημένοι.
Organizing Major Sport Events: The case study of the European Taekwondo Poomsae Championships and the actions emerged during Covid-19
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Ταεκβοντό; Πολεμικές τέχνες για παιδιά; COVID 19- Πανδημία, 2020; Ειδικά γεγονότα - Διοίκηση και οργάνωση; Sports - Management; Taekwondo; Martial arts for children; COVID-19 Pandemic, 2020; Special events - Management; Ταεκβοντό; Πούμσε; Διοργανώσεις Πρωταθλημάτων; Συνέπειες Covid-19; Αθλητικό Μάνατζμεντ; Taekwondo; Poomsae; Poomsae Championships; Covid-19 impact; Sport Management