Προσφυγικό και ΕΕ Πολιτική και Διακυβέρνηση - Χρηστέα, Ηλέκτρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες Διαχείρισης του προσφυγικού της Κοινής Πολιτικής της ΕΕ, Ο Κανονισμός του Δουβλίνου με τις αναθεωρήσεις του, ο μηχανισμός μετεγκατάστασης (Relocation), ο μηχανισμός επανεγκατάστασης (Resettlement) και η Δήλωση της ΕΕ με την Τουρκία (EU-Turkey Statement) τίθενται εν τω μέσω μιας πολύπλευρης διαμάχης μεταξύ των αντικρουόμενων συμφερόντων των ευρωπαϊκών κρατών και των επιλογών πολιτικής τους, της άνισης κατανομής για τις χώρες-πύλες εισόδου της διαχείρισης του προσφυγικού και των ανεπιτυχών μηχανισμών διοχέτευσης των διαθέσιμων πόρων για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών. Η παροχή Ασύλου, η Μετανάστευση, η Ένταξη και η Ασφάλεια είναι πολιτικοί στόχοι που εξαρτώνται από την ένταση του φαινομένου του προσφυγικού και που υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων των τριών βασικών χρηματοδοτικών μηχανισμών: AMIF1και ISF2 , EMAS AMIF3, καθώς και την ενίσχυση των προγραμμάτων διαφόρων φορέων με προβλεπόμενο ύψος χρηματοδότησης τα 9,6 δις ευρώ για την περίοδο 2015-2018.
EU and the Refugee Crisis Governance and Policies
Keywords: Προσφυγική κρίση; Μετανάστες--Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση--Πολιτική και διακυβέρνηση; Πρόσφυγες; Ευρωπαϊκή Ένωση; Προσφυγική κρίση; Κανονισμός; Δουβλίνο; Μετεγκατάσταση