Πολιτικές αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού στον Δήμο Δράμας - Δάινα, Χρυσάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Τις τελευταίες δεκαετίες η έξαρση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων απειλούν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασκεί ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων που αφορούν την κοινωνική προστασία ,προσπαθώντας να διασφαλίσει την συνοχή ανάμεσα στους πολίτες της. Η παρούσα έρευνα μελετά την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων του Δήμου Δράμας ως προς την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από τις εμπειρίες και αντιλήψεις των ανθρώπων που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Παράλληλα στοχεύει στον εντοπισμό των προβλημάτων που εντοπίζονται στην παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών και στην παρουσίαση των προτάσεων που διατυπώνονται από τους υπαλλήλους στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών προγραμμάτων . Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε σε ποιοτική έρευνα μέσω συνεντεύξεων ώστε οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν τον συλλογισμό τους σχετικά με το υπό εξέταση ζήτημα. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον καίριο ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη περισσότερων και πιο στοχευμένων μέτρων κοινωνικής προστασίας και την ενίσχυση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, αναδεικνύονται θέματα που απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση και τονίζεται η σημασία του ανασχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής με συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Policies to address social exclusion in the Municipality of Drama
Keywords: Κοινωνική πολιτική; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική πολιτική; Αξιολόγηση; Κοινωνική υπηρεσία; Ευάλωτες ομάδες πληθυσμού