Αναζητώντας τη γυναικεία χειραφέτηση στον ελληνικό κινηματογράφο (1946-1967) - Φαββατά, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική διατριβή στοχεύει στην έρευνα, καταγραφή και αποτίμηση της γυναικείας χειραφέτησης μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου. Κινηματογραφικές ταινίες των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών (1946-1967) μελετώνται μέσα στο ιστορικο-πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του οποίου υπήρξαν προϊόν, με στόχο να διερευνηθεί η κινηματογραφική πρόσληψη και εξέλιξη της θέσης της γυναίκας μέσα στο πατριαρχικό – ανδροκρατούμενο περιβάλλον και τα βήματά της προς τη χειραφέτηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο και με ποιους τρόπους η κινηματογραφία της εποχής αναπαράγει παραδεδομένα γυναικεία στερεότυπα ή αναδεικνύει τα αιτήματα του γυναικείου κινήματος.
Keywords: Γυναίκες στις κινηματογραφικές ταινίες -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Φεμινισμός και κινηματογραφικές ταινίες -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Γυναίκες -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Φεμινισμός -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Φύλο, Ρόλος του -- Ιστορία -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Έμφυλες Σχέσεις; Έμφυλη Ταυτότητα; Γυναικεία Χειραφέτηση; Φεμινισμός; Πατριαρχία; Στερεότυπα; Ελληνικός Κινηματογράφος; Μεταπολεμικές Δεκαετίες; Gender Relations; Gender Identity; Women’s Emancipation; Feminism; Patriarchy; Stereotypes; Greek Cinema; Post-war Decades