Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης των νοσηλευτών στην Ελλάδα - Ρούσσος, Αντώνης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Εισαγωγή: Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μία αποδεδειγμένη και αδιαμφισβήτητη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η προσέλευση νοσηλευτών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και να επινοηθούν τρόποι να διατηρηθούν οι νοσηλευτές στις θέσεις εργασίας τους και να μην εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση της εκπαίδευσης των νοσηλευτών στην Ελλάδα από τα δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα. Μεθοδολογία: Έγινε ηλεκτρονική αναζήτηση των εκθέσεων αξιολόγησης, εσωτερική και εξωτερική, των τμημάτων Νοσηλευτικής σε όλη τη χώρα. Εκθέσεις αξιολόγησης βρέθηκαν για όλα τα ιδρύματα, με εξαίρεση το ΤΕΙ Διδυμοτείχου. Αποτελέσματα: Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ακολουθούν παρόμοιες τάσεις. Με εξαίρεση το τμήμα νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, όλα τα υπόλοιπα τμήματα έχουν υποβάλλει εσωτερική αξιολόγηση και έχουν υποβληθεί σε εξωτερική αξιολόγηση. Στα περισσότερα τμήματα ο αριθμός μελών ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού μειώνεται, ενώ ο αριθμός των φοιτητών που εισάγονται αυξάνεται διαχρονικά. Ο αριθμός των δημοσιεύσεων και της αναγνώρισης του ακαδημαϊκού έργου των διδασκόντων παρουσιάζει αυξομειώσεις. Ο αριθμός των αριστούχων φοιτητών – σπουδαστών μειώνεται, ενώ όλα τα προγράμματα σπουδών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 55/2013, γιατί προσμετρούν τις 240 πιστωτικές μονάδες. Συμπεράσματα: Τα προγράμματα σπουδών της νοσηλευτικής στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 55/2013 και αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα αντίστοιχα πτυχία των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνουν διάφορες ενημερωτικές ημερίδες και καμπάνιες με σκοπό να αλλάξουν την άποψη των ανθρώπων για την αξιολόγηση, ώστε να την αξιοποιήσουν ως εργαλείο βελτίωσης.
Keywords: Νοσηλευτική - Μελέτη και διδασκαλία; Νοσηλευτική - Πρότυπα; Nursing - Study and teaching; Nursing - Standards; Αξιολόγηση; Εσωτερική αξιολόγηση; Νοσηλευτική; Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Evaluation; Internal evaluation; Nursing; Higher education