Η κατανόηση των φυσικών επιστημών σε μαθητές προσχολικής αγωγής με τεχνικές της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση. Μια έρευνα δράσης στην Τρίπολη Αρκαδίας. - Μαυροπούλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι ‘Φυσικές Επιστήμες’ μέσα στο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση αναγνωρίζουν πως οι μικροί μαθητές οδηγούνται σταδιακά στη συστηματοποίηση της σκέψης, χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, ώστε να ανακαλύψουν τη νέα γνώση, να κατανοήσουν τον κόσμο και τα φαινόμενα και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας ως «επιστημονικά εγγράμματοι πολίτες». Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθεί αν τα παιδιά της προσχολικής εκπαίδευσης μπορούν να κατανοήσουν τις φυσικές επιστήμες μέσα από τις τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Παρουσιάζεται μία έρευνα δράσης που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού που εδρεύει στο Δήμο Τρίπολης, όπου διεξήχθησαν οι δώδεκα θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις. Η ποιοτική έρευνα θεωρήθηκε η καταλληλότερη ερευνητική προσέγγιση με στρατηγική την έρευνα δράσης για την παρούσα. Πραγματοποιήθηκε σκόπιμη δειγματοληψία όπου αποτελούνταν από δεκατρία παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά δεδομένα συλλέχθηκαν από το ημερολόγιο της ερευνήτριας, παρατηρήσεις της κριτικής φίλης και τεκμήρια των συμμετεχόντων με οπτικοακουστικό υλικό όπου αναλύθηκαν ποιοτικά. Καταλήγοντας συμπερασματικά και απαντώντας στα ερευνητικά ερωτήματα ότι μέσω των τεχνικών της δραματικής τέχνης τα παιδιά προσχολικής αγωγής είναι σε θέση να κατανοήσουν τις έννοιες των φυσικών επιστημών ειδικότερα τον κύκλο του νερού, την εναλλαγή νύχτας και μέρας και τους μαγνήτες. Επιπρόσθετα ανέπτυξαν δεξιότητες όπως η συνεργασία, η φαντασία και η σωματική τους έκφραση.
The comprehension of Natural Sciences in preschool students with techniques of Dramatic Art in Education. An action research in Tripoli Arcadia.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Φυσικές επιστήμες; Ποιοτική έρευνα; Έρευνα δράσης; Προσχολική αγωγή; Φυσικές Επιστήμες, Προσχολική εκπαίδευση, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, σύννεφα, μαγνήτες, εναλλαγή νύχτας- μέρας, ποιοτική έρευνα, έρευνα δράσης.