Ανάλυση του νέου νόμου 4412/2016 περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και συγκριτική αξιολόγησή του σε σχέση με την προϋπάρχουσα ελληνική νομοθεσία των ΟΤΑ Α’ βαθμού - Κεφαλίδου, Ευγενία - Αγγέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών αποτελούσε αναγκαιότητα αφενός για τη συμμόρφωση της χώρας μας στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής νομοθεσίας στις επιταγές της σημερινής εποχής. Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων ψηφίστηκε ο νόμος 4412/2016 (Φ.Ε.Κ. 147 Α’/8-8-2016) με τίτλο «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)», ο οποίος θεσμοθετεί ενιαίους κανόνες για την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων για το σύνολο του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ Α’ βαθμού. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι αιτίες αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου των προμηθειών, οι στόχοι που καλείται να επιτύχει, η περιγραφή των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων προμηθειών των ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και η συγκριτική αξιολόγησή τους με τον προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς. Από την ανωτέρω ανάλυση διαπιστώνεται ότι οι γενικές και αόριστες διατάξεις του νόμου αναμένεται να προκαλέσουν σύγχυση και υποκειμενικές ερμηνείες, αδυναμία ανταπόκρισης των Δήμων, ανασφάλεια στους οικονομικούς φορείς και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επιπλέον η άμεση έναρξη ισχύος του προφανώς εντείνει τα όποια προβλήματα και δεν επιτρέπει την ομαλή και ορθή εφαρμογή του. Τέλος διατυπώνονται προτάσεις αντιμετώπισης των ανωτέρω πιθανών προβλημάτων.
Analysis of the new law 4412/2016 about the assignment and execution of public supplies contracts and comparative evaluation with the previously valid greek legislation concerning Local authorities of 1st degree
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις--Δίκαιο και νομοθεσία--Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις; Δημόσια έργα--Δίκαιο και νομοθεσία--Ελλάδα; Νόμος 4412/2016; Προμήθειες Δήμων; Διαγωνισμοί δημόσιων συμβάσεων; Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α.