Ισορροπημένη κάρτα επιδόσεων - Ενδεικτική εφαρμογή της μεθόδου στο Δήμο Τρικκαίων - Βασιλικός, Χαρίλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η μέτρηση της επίδοσης, ως εργαλείο αποτελεσματικής διοίκησης κάθε οργάνωσης, σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα χρήσης των διαθέσιμων πόρων τους αναφορικά με το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους. Αρχικά, η Ισορροπημένη Κάρτα Επιδόσεων, στόχευε στη μέτρηση της οργανωσιακής επίδοσης κατά τρόπο ισορροπημένο χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά και μη μέτρα. Συνθέτοντας ένα πλαίσιο μετάφρασης της αποστολής, του οράματος και της στρατηγικής των οργανώσεων σε μέτρα επίδοσης οργανωμένα σε τέσσερις προοπτικές (χρηματοοικονομική, πελατών, εσωτερικών διαδικασιών και μάθησης – ανάπτυξης), αποτέλεσε τη βάση αποτίμησης των άυλων περιουσιακών τους στοιχείων, ως πραγματικούς παράγοντες δημιουργίας μελλοντικής αξίας στην εποχή της πληροφορίας. Σύντομα η έννοια εξελίχθηκε σε εργαλείο στρατηγικής διοίκησης, συμβάλλοντας στην περιγραφή, επικοινωνία και ευθυγράμμιση στην υλοποίηση της υιοθετούμενης στρατηγικής τους. Το μοντέλο ανάπτυξης της Ι.Κ.Ε. για τους δημόσιους οργανισμούς περιλαμβάνει την αποσαφήνιση της στρατηγικής τους με τον καθορισμό στρατηγικών στόχων για καθεμιά από τις τέσσερις προοπτικές (οι οποίες συχνά απαρτίζονται από υπο-προοπτικές), καθώς και τον προσδιορισμό περιορισμένου αριθμού μέτρων επίδοσης. Όλα τα στοιχεία μιας ορθά δομημένης Ι.Κ.Ε. συνδέονται με σχέσεις αίτιου – αιτιατού. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί ενδεικτική εφαρμογή του μοντέλου ανάπτυξης της Ι.Κ.Ε. στο δήμο Τρικκαίων, βάσει του οποίου εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την οργανωσιακή του επίδοση και την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής του.
Balanced scorecard - Indicative implementation of the method to municipality of Trikala
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δήμος Τρικκαίων; Μέτρηση επίδοσης; Ισορροπημένη κάρτα επιδόσεων; Στρατηγική διοίκηση