Οι Σαρακατσάνοι και η συμμετοχή τους στους αγώνες του Ελληνισμού (19ος και 20ός αιώνας) - Κατσαρελά, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Σαρακατσάνοι συνέβαλαν σημαντικά στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, βοήθησαν πέραν της συμμετοχής τους ως πολεμιστές και στην τροφοδοσία των ένοπλων δυνάμεων. Επίσης, οι Σαρακατσάνοι είχαν ενεργό δράση και στο Μακεδονικό αγώνα, όπου φρόντιζαν την περίθαλψη και την τροφοδοσία των αγωνιστών. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, αναγκάστηκαν να διαχωριστούν, μερικοί σε γειτονικές χώρες και άλλοι στη Βόρεια Ελλάδα. Το 1930, άρχισαν να αστικοποιούνται καθώς και να αφομοιώνονται στον Ελλαδικό χώρο και σε γειτονικούς Βαλκανικούς λαούς. Παρ’ όλα αυτά προσπάθησαν να μείνουν αναλλοίωτοι και να διατηρήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα έως και σήμερα.
Keywords: Σαρακατσάνοι -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Σαρακατσάνοι -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Συμμετοχή, Σαρακατσάνικη; Ελλάδα -- Ιστορία -- Βαλκανικοί Πόλεμοι, 1912-1913 -- Συμμετοχή, Σαρακατσάνικη; Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Σαρακατσαναίοι; Αγώνες του Έθνους; Επανάσταση 1821; Μακεδονικοί Αγώνες; Βαλκανικοί Πόλεμοι; Sarakatsanians; Struggles of the Nation; Revolution of 1821; Macedonian Struggles; Balkan Wars