Επιχειρησικό Πρόγραμμα και σχεδιασμός υλοποίηση στρατηγικής στους ΟΤΑ : Μελέτη περίπτωσης Δήμου Αττικής - Μώρου, Λαμπρινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στόχος της εργασίας αποτελεί η παρουσίαση της αναγκαιότητας σύνδεσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Τεχνικού Προγράμματος των ΟΤΑ. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχειρησιακής στρατηγικής κάθε οργανισμού προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με στόχους εφικτούς και υλοποιήσιμους. Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα γίνει επισκόπηση της υφιστάμενης βιβλιογραφίας που σχετίζεται με το θέμα και θα αποτελεί καθοριστικό στάδιο της διεξαγωγής της έρευνας. Με την βιβλιογραφία θα διαπιστωθεί ότι είναι είδη γνωστό για το θέμα και θα παρουσιαστεί κατά τέτοιο τρόπο προκειμένου να γίνει βάση αλλά και αιτιολόγηση της έρευνας. Ακολουθεί η μεθοδολογία της έρευνας που βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο, από το οποίο έγινε η συλλογή στοιχείων, η επεξεργασία και ανάλυσή τους καθώς και η εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων. Διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο ατομικής συμπλήρωσης στους διοικητικούς υπαλλήλους ενός φορέα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν για συμμετοχή τους τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος , του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Τεχνικού Προγράμματος του φορέα τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανάγκη των υπαλλήλων για να αποκτήσουν γνώση και πληροφόρηση σχετικά με το Ε.Π, το Ε.Π.Δ και το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μεγάλη και απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστεί η τρέχουσα νομοθεσία. Η σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι αρμοδιότητα των δήμων και η ανάγκη εκπαίδευσης των υπαλλήλων των φορέων είναι μεγάλη, προκειμένου κάθε οργανισμός να μπορεί να το συντάσσει, να το υλοποιεί και το παρακολουθεί με το δικό του προσωπικό.
Operational programme and planning - implementation of a strategy in the OTA : Case study of the Municipality of Attica
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Στρατηγική; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακά προγράμματα; Ετήσιο πρόγραμμα δράσης; Τεχνικό πρόγραμμα