Διερεύνηση της επαγγελματικής ικανοποίησης των φυσικοθεραπευτών. Η περίπτωση του Νομού Κορινθίας - Παπαδά, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η επαγγελματική ικανοποίηση έχει αποτελέσει εδώ και αρκετές δεκαετίες αντικείμενο μελέτης σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους και επαγγελματικές ιδιότητες και εννοιολογικά έχει αποτυπωθεί ποικιλοτρόπως από διάφορους επιστήμονες. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μελετήσει την επαγγελματική ικανοποίηση των φυσικοθεραπευτών που έχουν ενεργή επαγγελματική δράση στο Νομό Κορινθίας, τόσο στο σύνολό της όσο και σε συνάρτηση με διάφορες πτυχές της εργασίας. Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος - Μάιος 2013 σε δείγμα που αφορούσε την ολότητα των φυσικοθεραπευτών του Νομού Κορινθίας. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επαγγελματική ικανοποίηση 53 φυσικοθεραπευτών επί συνόλου 58 (ποσοστό 91,3%), εκ των οποίων οι 27 ήταν γυναίκες (ποσοστό 50,9% του συνόλου) και οι 26 ήταν άνδρες (ποσοστό 49,1% του συνόλου). Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο κατασκευάστηκε από την βασική ερευνήτρια αποτελούμενο από κλειστού και ανοιχτού τύπου ερωτήσεις. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την στατιστική επεξεργασία έδειξαν πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φυσικοθεραπευτών (83%) ήταν από ικανοποιημένοι έως πολύ ικανοποιημένοι, το 3,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν μέτρια έως πολύ δυσαρεστημένοι ενώ 13,2% κράτησε ουδέτερη στάση, καθώς δεν δήλωσε ούτε ικανοποίηση ούτε δυσαρέσκεια. Ως προς τις επιμέρους πτυχές της επαγγελματικής ικανοποίησης συμπεριλαμβανομένου των γενικών χαρακτηριστικών της εργασίας, των επαγγελματικών ευκαιριών, την εκτίμηση της εργασίας, τις επαγγελματικές δυνατότητες εμφανίστηκαν επίσης υψηλά ποσοστά επαγγελματικής ικανοποίησης. Συμπερασματικά, το θετικό κλίμα των απαντήσεων αποτέλεσε τον απόηχο αυτής της ερευνητικής προσπάθειας, ωστόσο όμως από το πεδίο των ανοιχτών ερωτήσεων αναδείχτηκαν και μείζονα θέματα που αφορούν στον κλάδο της φυσικοθεραπείας και αποτυπώθηκε το αρνητικό κλίμα επιρροής της παρούσας οικονομικής κρίσης όπου ευτυχώς οι φυσικοθεραπευτές φάνηκαν σκεφτικοί στο ενδεχόμενο αλλαγής επαγγέλματος ή μετανάστευσης, καταστάσεις απότοκες κάθε οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 010291-010292 cd
Keywords: Φυσικοθεραπεία; Επαγγελματική ικανοποίηση; Φυσικοθεραπεία; Job satisfaction; Physiotherapy