Η έλευση του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές και η φωνή του - Διονυσοπούλου, Ευσταθία-Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Tο πείσμα και η θέληση ορισμένων ανθρώπων έφερε το ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Το 1928, ο Χρίστος Τσιγγιρίδης ιδρύει τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Στις 4 Αυγούστου του 1936, o Ι. Μεταξάς αναλαμβάνει πραξικοπηματικά την εξουσία και χρήζει το ραδιόφωνο ως βασικό μέσο της προπαγάνδας του. Το ραδιόφωνο βρίσκει τεράστια απήχηση στα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Η γερμανική πολυεθνική Siemens, μέσω της θυγατρικής της Telefunken, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στις κατοπινές εξελίξεις. Οι πολιτικές αναταράξεις συνεχίζονται και ο ελληνικός λαός χωρίζεται στα δύο. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του ραδιοφώνου, το έμψυχο δυναμικό του μέσου, έγραψαν ιστορία. Μία ιστορία που αξίζει να αναφέρεται και να ερευνάται μέχρι και σήμερα.
Keywords: Ραδιοφωνικά προγράμματα -- Ελλάδα; Ραδιοφωνικά προγράμματα -- Ελλάδα -- Ιστορία; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ραδιοφωνικά προγράμματα και πόλεμος; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Μέσα μαζικής ενημέρωσης και πόλεμος; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα -- Μέσα μαζικής ενημέρωσης; Μέσα μαζικής ενημέρωσης -- Ελλάδα; Μέσα μαζικής ενημέρωσης -- Ελλάδα -- Ιστορία; Ελληνικό ραδιόφωνο; Πρώτες αναζητήσεις; Πρωταγωνιστές; Ι. Βουλπιώτης; Κατοχή; Εμφύλιος; Ι. Μεταξάς; Greek radio; First search; Protagonists; I.Voulpiotis; Occupation; Civil War; Ι.Metaxas