Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας από τη γένεσή της έως σήμερα - Βασιλοπούλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να εξετάσει τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ). Κεντρικός άξονας της βιβλιογραφικής μας έρευνας είναι η ανάλυση των επιμέρους πολιτικών της ΕΠΓ, όπως η Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) και η Ένωση για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), οι οποίες αποκαλύπτουν την πολυμερή και περιφερειακή διάσταση της πολιτικής γειτονίας. Επιπρόσθετα, επιχειρήθηκε η ερμηνεία των αναθεωρήσεων της ΕΠΓ τόσο το 2011 όσο και το 2015 υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής και σημαντικών γεγονότων ασφαλείας, όπως η Αραβική Άνοιξη και η προσάρτηση της Κριμαίας. Εξετάζεται ειδικότερα η δοθείσα προτεραιότητα στην έννοια της ασφάλειας στο πλαίσιο της ΕΠΓ, καθώς και η θεωρητική προσέγγιση της ΕΠΓ ως μια μορφή εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η εργασία στο σύνολο της, διερευνά πώς η ΕΠΓ εξελίσσεται, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις, καθιστώντας την μια ευέλικτη, αλλά ταυτόχρονα και πολύπλοκη μορφή διακυβέρνησης.
Τhe factors that have determined the European Neighbourhood Policy from its genesis to the present
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ασφάλεια, Διεθνής; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Εξωτερικές σχέσεις; Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας; Ανατολική Εταιρική Σχέση; Ένωση για τη Μεσόγειο; Εξωτερική Διακυβέρνηση; Περιφερειακή Ασφάλεια