Εκτίμηση της συνάρτησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα - Παναγόπουλος, Βασίλειος Α. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση της συνάρτησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήθηκαν ετήσια δεδομένα χρονολογικών σειρών για την περίοδο 1970 έως 2012 για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές και τη μέση θερμοκρασία. Από την οικονομετρική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι η ελαστικότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ως προς την τιμή έχει αρνητικό πρόσημο, όπως αναμενόταν από τη θεωρία, αλλά δεν είναι στατιστικά σημαντική σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 5%. Η εισοδηματική ελαστικότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι θετική αλλά δεν είναι στατιστικά σημαντική σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 5%. Η ελαστικότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ως προς τη θερμοκρασία δεν είναι στατιστικά σημαντική σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 5 % και το πρόσημό της είναι θετικό ενώ το αναμέναμε αρνητικό.
Μ.Δ.Ε. 33
Keywords: Οικονομετρία; Ηλεκτρική ενέργεια -- Ελλάδα; Κατανάλωση; Κατανάλωση; Ηλεκτρική ενέργεια; Ηλεκτρική ενέργεια -- Ελλάδα