Συστήματα Οπτικών Ασύρματων Επικοινωνιών για Εφαρμογές Back-Hauling σε 5G Δίκτυα - Γκουλέτσας, Τηλέμαχος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία με θέμα «Συστήματα Οπτικών Ασύρματων Επικοινωνιών για Εφαρμογές Back-Hauling σε 5G Δίκτυα» αναλύει τις τεχνολογίες οπτικής και ασύρματης επικοινωνίας, τις δυνατότητες των υβριδικών δικτύων και τη συμβολή τους στην εξέλιξη των 5G δικτύων. Η εργασία αυτή είναι δομημένη σε τρία κύρια κεφάλαια, τα οποία καλύπτουν τα εξής θέματα: Κεφάλαιο 1: Οπτικά Δίκτυα Αυτό το κεφάλαιο εστιάζει στα οπτικά δίκτυα και περιλαμβάνει: • Βασικά Στοιχεία και Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Εδώ αναλύονται τα βασικά συστατικά των οπτικών δικτύων, όπως οι οπτικές ίνες, οι πομποί, οι δέκτες και τα σχετικά στοιχεία που επιτρέπουν την επικοινωνία μέσω οπτικών σημάτων. • Μεθόδοι Πολυπλεξίας: Στην ενότητα αυτή εξετάζονται οι τεχνικές πολυπλεξίας, όπως η WDM (Wavelength Division Multiplexing), που επιτρέπει τη μετάδοση πολλών σημάτων μέσω της ίδιας οπτικής ίνας, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του δικτύου. • Κατηγορίες Οπτικών Δικτύων: o Παθητικά Οπτικά Δίκτυα (PONs): Χρησιμοποιούν παθητικά εξαρτήματα (όπως διανομείς) για να κατανείμουν το σήμα σε πολλούς χρήστες, με την εξοικονόμηση ενέργειας. o Ενεργά Οπτικά Δίκτυα: Χρησιμοποιούν ενισχυτές και ενεργά εξαρτήματα για τη μετάδοση του σήματος, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες αλλά με μεγαλύτερο κόστος. o Υβριδικά Οπτικά Δίκτυα: Συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των παθητικών και ενεργών δικτύων, προσφέροντας ευελιξία και καλύτερη απόδοση. Κεφάλαιο 2: Ασύρματα Δίκτυα Αυτό το κεφάλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και λειτουργία των ασύρματων δικτύων: • Βασικά Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Εξετάζονται οι βασικές αρχές λειτουργίας των ασύρματων δικτύων, όπως οι συχνότητες, η ισχύς του σήματος, η κάλυψη και η διαχείριση του φάσματος. • Κατηγορίες Ασύρματων Δικτύων: Περιλαμβάνονται διάφορες κατηγορίες, όπως τα δίκτυα Wi-Fi, WiMAX, και οι ασύρματες τεχνολογίες για κινητές επικοινωνίες. • Ευρυζωνικές Τεχνολογίες: Αναλύονται πρότυπα ευρυζωνικών τεχνολογιών, όπως το LTE και το 5G, με τα χαρακτηριστικά τους και τις τοπολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή τους. • Πιθανές Βλάβες και Αντιμετώπισή τους: Στη συνέχεια, περιγράφονται οι τύποι βλαβών που μπορεί να προκύψουν στα ασύρματα δίκτυα, όπως παρεμβολές και διαταραχές, και οι τεχνικές αποκατάστασης, όπως η χρήση επαναλαμβανόντων σταθμών (repeaters) ή τεχνικών διαφορισμού. Κεφάλαιο 3: Δίκτυα Πέμπτης Γενιάς (5G) Αυτό το κεφάλαιο επικεντρώνεται στο δίκτυο 5G και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης οπτικών και ασύρματων τεχνολογιών: • Οπτικά και Ασύρματα Δίκτυα 5G: Εδώ περιγράφεται πώς τα οπτικά και τα ασύρματα δίκτυα συνεργάζονται για να καλύψουν τις απαιτήσεις του 5G. Αναλύονται οι τεχνικές αρχιτεκτονικές και οι στρατηγικές για τη δημιουργία των υποδομών του 5G. • Συμβατότητα με τις Απαιτήσεις του 5G: Εξετάζονται οι απαιτήσεις του δικτύου 5G, όπως η υψηλή ταχύτητα, η χαμηλή καθυστέρηση και η υποστήριξη της μεγάλης πυκνότητας χρηστών και συσκευών, και πώς οι οπτικές και ασύρματες τεχνολογίες καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. • Αρχιτεκτονικές και Υβριδικά Δίκτυα: Περιγράφονται οι αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούνται στο 5G, καθώς και η σύνδεση των οπτικών και ασύρματων δικτύων για τη δημιουργία ενός υβριδικού περιβάλλοντος που θα εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του 5G. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η χρήση τεχνολογιών όπως το FSO (Free-Space Optics) για backhaul. • Πυκνοποίηση και Εικονοποίηση των Δικτύων: Τέλος, αναλύονται οι στρατηγικές πυκνοποίησης των δικτύων 5G και η εικονοποίηση της δικτυακής υποδομής, που επιτρέπει τη βελτίωση της απόδοσης και της χωρητικότητας μέσω νέων τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών. Συμπεράσματα Στο τέλος της εργασίας, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα σχετικά με τις δυνατότητες και τις προκλήσεις των οπτικών και ασύρματων τεχνολογιών για την υποστήριξη των 5G δικτύων, τονίζοντας τη σημασία της υβριδικής προσέγγισης για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων. Κεφάλαιο 4: Οπτικές Ασύρματες Τεχνολογίες (FSO) και Backhauling Αυτό το κεφάλαιο επικεντρώνεται στις Οπτικές Ασύρματες τεχνολογίες, τι είναι, πως λειτουργούν και τι δυνατότητες δίνουν. Ακόμη, επικεντρώνεται στο backhauling, γιατί χρειάζεται, ποιες είναι οι απαιτήσεις (χωρητικότητα, καθυστέρηση), ποιες εναλλακτικές τεχνολογίες υπάρχουν και τέλος ποια η καταλληλόλητα των FSO τεχνολογιών για backhauling. Βιβλιογραφία Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει μια ποικιλία επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και ελληνικών διατριβών που αναφέρονται στις τεχνολογίες οπτικών και ασύρματων επικοινωνιών και στις σύγχρονες εξελίξεις στην 5G τεχνολογία. Η εργασία αυτή προσφέρει μια εκτενή ανάλυση των τεχνολογιών που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση στα 5G δίκτυα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των οπτικών και ασύρματων τεχνολογιών για την υποστήριξη των εφαρμογών backhauling.
Μ.Δ.Ε. 7
Keywords: Συστήματα ασύρματων επικοινωνιών; Οπτικές επικοινωνίες; 5G συστήματα κινητής επικοινωνίας; Λογισμικό εφαρμογών; Wireless communication systems; Optical communication; 5G mobile communication systems; Application software