Τα social media σήμερα ,προάγουν ή υπονομεύουν την δημοκρατία; Μελέτη περίπτωσης το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015. - Πολυδώρου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αυτή η εργασία έχει σκοπό να προσφέρει μια διερευνητική ματιά στο νέο μιντιακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τις επιπτώσεις του στην ποιότητα της δημοκρατίας. Τα νέα μέσα επικοινωνίας που επέβαλε η έλευση του 21ου αιώνα έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν και μοιράζονται την πληροφορία .Οι ψηφιακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook ,γνωστές ως social media ,ερευνώνται σε αυτήν την εργασία μέσα από ποιοτική βιβλιογραφική ανασκόπηση στις γνώμες πολιτικών αναλυτών ,στελεχών επικοινωνίας ,ψυχολόγων και ανθρώπων της τεχνολογίας με σκοπό να αναδειχθούν οι επιπτώσεις τους στην πολιτική και την δημοκρατία. Με έναν αριθμό που ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια χρήστες σήμερα ,τα social media διαμορφώνουν την κοινή γνώμη δημιουργώντας μια νέα ψηφιακή δημόσια σφαίρα επηρεάζοντας την πολιτική έκφραση ,την γνώση και την συμμετοχή των χρηστών; Η εργασία αποτελείται από 6 κεφάλαια .Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στο θέμα και αναλύονται τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας ,ο σκοπός και η αναγκαιότητα της έρευνας .Στο δεύτερο κεφάλαιο αποσαφηνίζονται οι ορισμοί που συνθέτουν την επικοινωνία , η σημαντικότητα τους και η εξέλιξη τους ,προσπαθώντας να συνδεθεί η έννοια της πληροφορίας ,της δημοκρατίας και της τεχνολογίας στο νέο περιβάλλον. Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των social media στην δημόσια σφαίρα ,στην πολιτική έκφραση ,συμμετοχή και γνώση. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται οι αρνητικές επιπτώσεις από την χρήση των social media με κυριότερες την παραπληροφόρηση και τα fake news ,την προπαγάνδα ,την ρητορική μίσους και την πόλωση .Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η επίδραση του Twitter και του Facebook στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 σε μια προσπάθεια να φανεί εάν οι χρήστες επηρέασαν τον κορυφαίο θεσμό της άμεσης δημοκρατίας .Η εργασία κλείνει με τα συμπεράσματα προσπαθώντας να συνοψίσει το βασικό ερώτημα ,εάν δηλαδή η τεχνολογία που παραδοσιακά υπήρξε όπλο στα χέρια των ισχυρών για την παραμονή τους στην εξουσία χρησιμοποιείται σήμερα με τρόπο διαφορετικό ,προσφέροντας ευκαιρίες για αλλαγές στο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Social Media enhances or undermines Democracy Today?Case study the Greek Referendum of 2015
Αρ. Εισ.: 48 cd
Keywords: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση -- Εφαρμογές; Κοινωνικά δίκτυα; Πολιτική έκφραση; Πολιτική συμμετοχή; Δημόσια σφαίρα; Δημοκρατία; Social networks; Political expression; Political participation; Public sphere; Democracy