Εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και διαμόρφωση του προτύπου του σύγχρονου εκπαιδευτικού - Γεωργιλά, Ελένη Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει μια απόπειρα διερεύνησης του σύγχρονου εκπαιδευτικού τοπίου στην Ελλάδα, μέσα από το πρίσμα της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη των εμπειριών που αποκόμισαν νεοπροσληφθέντες/είσες εκπαιδευτικοί από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το σχολικό έτος 2022-2023. Εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενδέχεται να επηρέασε τις υποκειμενικότητες των εκπαιδευτικών και τις πρακτικές τους στη σχολική τάξη, μέσω της προώθησης ενός συγκεκριμένου προτύπου «καλού εκπαιδευτικού». Χρησιμοποιώντας μια ποιοτική μέθοδο συγκέντρωσης εμπειρικών δεδομένων και με εργαλείο την ημι-δομημένη συνέντευξη, η μελέτη διερευνά τις απόψεις εννέα εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις αξίες που ενδεχομένως καλλιέργησαν μέσω της εισαγωγικής επιμόρφωσής τους. Εξετάζει επίσης τις απόψεις τους σχετικά με τον βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο η εισαγωγική επιμόρφωση ενδέχεται να επηρέασε τις πρακτικές τους στη σχολική τάξη. Η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι το πρόγραμμα της εισαγωγικής επιμόρφωσης προωθεί την καλλιέργεια συγκεκριμένων επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων, στάσεων, αξιών και πρακτικών. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός χώρου επαγγελματικής δράσης που ασκεί επίδραση (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό) στον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται και πραγματοποιούν την εργασία τους. Η μελέτη ολοκληρώνεται με μια συζήτηση για το πιθανό περιεχόμενο μελλοντικών προγραμμάτων κατάρτισης εκπαιδευτικών και περιγράφει διάφορους δρόμους για περαιτέρω έρευνα, ώστε να ενισχυθεί η κατανόηση και να υποστηριχθεί η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, με τρόπο επωφελή για το σύγχρονο σχολείο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013874 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εκπαίδευση των -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εισαγωγική επιμόρφωση; Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών; Παιδαγωγικές πρακτικές; Πρότυπο "καλού εκπαιδευτικού"; Ελληνική εκπαίδευση; Introduction training; Professional teacher development; Educational practices; "Good teacher" model; Greek education