Η διαχρονική εξέλιξη των εσόδων και δαπανών του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και η συμμετοχή των αλλοδαπών ασφαλισμένων - Κωτσιανδρή, Φανή Λ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης των εσόδων και των δαπανών του ΟΓΑ και η συμμετοχή των αλλοδαπών ασφαλισμένων. Ειδικότερα, αναλύεται η δομή του ΟΓΑ, παραθέτονται οι βασικοί Κλάδοι του, καταγράφονται οι παροχές του τόσο σε συνταξιοδοτικό επίπεδο όσο και σε ιατροφαρμακευτικό, αναλύεται η Κύρια Ασφάλιση Αγροτών και ποιοί έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτή. Σε ένα δεύτερο στάδιο παραθέτονται τα στοιχεία που μας βοηθούν να δούμε την εξέλιξη των οικονομικών του ΟΓΑ, εστιαζόμενοι στα κυρίως έσοδα και δαπάνες του Οργανισμού, την τελευταία επταετία, 2005-2011. Σε ένα επόμενο στάδιο γίνεται μια προσπάθεια να δούμε κατά πόσο συμμετέχουν οι αλλοδαποί ασφαλισμένοι του Οργανισμού τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες. Το υλικό της μελέτης αποτέλεσαν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού που εκδίδονται από την Υπηρεσία Στατιστικής και Μελετών σε ετήσια βάση.
Μ.Δ.Ε. 61
Keywords: Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων; Αγροτική ασφάλιση; ΟΓΑ; Έσοδα; Δαπάνες; Κοινωνική ασφάλιση; Αλλοδαποί