Διερευνώντας την επαγγελματική ταυτότητα και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) υπό το πρίσμα της Θεωρίας του Ανθρώπινου Κεφαλαίου. Μία κοινωνιολογική προσέγγιση - Λάππα, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση όψεων της επαγγελματικής ταυτότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) υπό το πρίσμα της θεωρίας του Ανθρώπινου Κεφαλαίου. Πρόκειται για κοινωνιολογική προσέγγιση που επιχειρείται με τη διεξαγωγή πρωτογενούς ποιοτικής έρευνας σε οκτώ επαγγελματίες του οργανισμού (έξι προϊστάμενοι/ες και δύο υπάλληλοι) με μόνιμη σχέση εργασίας. Η συλλογή των ερευνητικών δεδομένων έγινε με εργαλείο την ημι-δομημένη συνέντευξη, κατόπιν δημιουργίας οδηγού συνέντευξης με τέσσερις θεματικούς άξονες: α) την επαγγελματική ταυτότητα, β) την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, γ) την εκπαίδευση και δ) την οργανωσιακή κουλτούρα-δεξιότητες. Η λήψη των συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ή τηλεφωνικά και η διαδικασία απομαγνητοφώνησης ακολούθησε, όπου χρειάστηκε. Η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων έγινε μέσω θεματικής ανάλυσης. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι οκτώ ερευνώμενοι/ες αναπτύσσουν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ποικιλοτρόπως: α) σε μικρο-επίπεδο, μέσω ενασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο με τη δια βίου μάθηση και β) σε μακρο-επίπεδο, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατά την διατμηματική ή διϋπηρεσιακή επικοινωνία, καθώς και μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδεύσεις ή επιμορφώσεις εντός της Δ.ΥΠ.Α., ημερίδες, κ.ά. Τέλος, αναδείχθηκε ότι συγκροτούν συμπαγή επαγγελματική ταυτότητα που διέπεται από δυναμική και όραμα για εξέλιξη, αποσυνδεδεμένη από την επίτευξη αμιγώς οικονομικών αποτελεσμάτων εντός του οργανισμού. Δυσχεραίνεται όμως, από τη γραφειοκρατία, ενίοτε από τις αποφάσεις της ιεραρχίας (π.χ. σύνδεση καθηκόντων με την εκπαίδευση) και τη διαστρεβλωμένη εικόνα των πολιτών για το δημόσιο τομέα· η εν λόγω εικόνα, κατά την άποψή τους, αλλάζει, επισημαίνοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του οργανισμού.
Αριθμός Εισαγωγής: 013986 cd
Keywords: Ανθρώπινο δυναμικό -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανθρώπινο κεφάλαιο -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία -- Κοινωνιολογικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασιακό περιβάλλον -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δημόσιοι υπάλληλοι -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική ταυτότητα; Εκπαίδευση; Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού; Δεξιότητες; Δ.ΥΠ.Α.; Professional identity; Education; Human resources development; Skills; Public Employment Service (D.YP.A.)