Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μονογονεϊκή Οικογένεια στην Ελλάδα σήμερα με έμφαση στην απασχόληση του μονογονέα και στην κοινωνική ζωή της οικογένειας - Στεργιοπούλου, Χρυστάλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνει η μονογονεϊκή οικογένεια στην Ελλάδα σήμερα, στους τομείς της απασχόλησης του μονογονέα, της εξωσχολικής ζωής των παιδιών και της κοινωνικής δραστηριότητας όλης της οικογένειας. Στο πρώτο μέρος προσεγγίζονται θεωρητικά τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού και της μονογονεϊκής οικογένειας και παρουσιάζονται οι πολιτικές απασχόλησης, οι εισοδηματικές πολιτικές και οι πολιτικές εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που έχουν ως στόχο την υποστήριξη του μονογονέα. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται εμπειρική ποιοτική έρευνα που έγινε με το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης σε ένα τυχαίο δείγμα μονογονέων. Σκοπός είναι η ανίχνευση του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οι μονογονεϊκές οικογένειες στα πεδία της απασχόλησης και της κοινωνικής ζωής μέσα από τις εμπειρίες αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών που ζουν στην ελληνική επικράτεια. Τα συμπεράσματα της έρευνας αναλύονται στο τέλος της εργασίας απαντώντας στα ερευνητικά ερωτήματα όπως αυτά τέθηκαν στην αρχή.
Αριθμός Εισαγωγής: 013424 cd
Keywords: Μονογονεϊκές οικογένειες -- Ελλάδα; Οικογενειακή πολιτική -- Ελλάδα; Απασχόληση -- Ελλάδα; Περιθωριοποίηση, Κοινωνική -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός; Μονογονεϊκή οικογένεια; Πολιτικές απασχόλησης; Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής; Ποιοτική έρευνα; Social exclusion; Single parent family; Policies of employment; Harmonization of family and professional life; Qualitative research