Αξιολόγηση Διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου Υπηρεσιών και ο Ρόλος του Δημοτικού Ταμία στην διαδικασία αυτή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Γιάγκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει το ρόλο, τη σημασία και τη σπουδαιότητα του εσωτερικού ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναδείξει το ρόλο που φέρουν τόσο οι αρχές ελέγχου, όσο και το προσωπικό των ΟΤΑ στην συνολική διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου, με έμφαση στον ρόλο του δημοτικού ταμία. Τα θέμα διερευνήθηκε σε θεωρητικό επίπεδο μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και σε πρακτικό επίπεδο, μέσα από την διενέργεια εμπειρικής έρευνας σε 39 ΟΤΑ της Ελλάδας. O ρόλος του εσωτερικού ελέγχου αυξάνεται ως ένας απαραίτητος μηχανισμός ελέγχου στον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην δημόσια διοίκηση, δεδομένης της οικονομικής ύφεσης της χώρας. Τα ευρήματα στο σύνολο τους υποδεικνύουν, ότι ναι μεν ο εσωτερικός έλεγχος ως διαδικασία λαμβάνει χώρα στην πλειοψηφία των ΟΤΑ και σε θέματα που αφορούν την διαχείριση του ταμείου τους, ωστόσο, υστερεί σε κάποια βασικά σημεία, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι δεν είναι αποτελεσματικός στον βαθμό που απαιτείται.
Evaluation Process of Internal Audit Service and the role of Municipal Treasurer to local authorities
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Έλεγχος; Υπάλληλοι, Αξιολόγησή των; Αξιολόγηση; Ελεγκτική; Εσωτερικός έλεγχος; Εσωτερικοί ελεγκτές; Αποτελεσματικότητα ελέγχου; Δημοτικός ταμίας