Οι οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα κράτη μέλη, η αντιμετώπισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. - Πασχαλίδου, Ανατολή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Καθώς η ενέργεια αποτελεί την κινητήριο δύναμη σε μια σύγχρονη οικονομία, η ενεργειακή κρίση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε μετά την πανδημία covid 19. Οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου επανήλθαν σε παραγωγική δραστηριότητα προ πανδημίας με αποτέλεσμα την εκτίναξη της ζήτησης για ενέργεια παγκοσμίως. Η παγκόσμια ζήτηση εκτίναξε τις τιμές των καυσίμων όπως είναι αναμενόμενο. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε σημαντικές επιπλοκές. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάχθηκαν με την Ουκρανία και συμμετείχαν στην επιβολή σημαντικών οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσική Ομοσπονδία που είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενεργειακή κρίση έπληξε με σφοδρότητα τις ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς η εξάρτηση τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια είχε διογκωθεί. Σκοπός μας είναι στα πλαίσια της παρούσας μελέτης να ερευνήσουν τους παράγοντες αυτούς που συνέβαλλαν στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση στην ΕΕ και τις συνέπειες που είχε αυτή στις οικονομίες των χωρών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα όργανα που την εκπροσωπούν πήραν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.
The economic effects of the energy crisis in the member states, its treatment by the European Union.
Μ.Δ.Ε. 79
Keywords: Ενεργειακοί πόροι; Ενεργειακή κρίση; Ενεργειακή πολιτική; Ενεργειακή ασφάλεια; Ενεργειακή κρίση -- Ευρωπαϊκή Ένωση; Ενεργειακή πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Οικονομική πολιτική; Ενεργειακή κρίση; Πόλεμος; Πληθωρισμός; Ύφεση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Energy crisis; War; Inflation; Economic recession; European Union