Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Ερμηνεία μέσω της Θεωρίας Παιγνίων. - Γεωργακόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 με αποκορύφωμα την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό γεγονός για τη μετα – ψυχροπολεμική ιστορία της Ευρώπης, η εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 και η έναρξη πολλαπλών και διάσπαρτων βομβαρδισμών σε διαφορετικές πόλεις της Ουκρανίας, ήλθε να αποτελέσει το πλέον ορόσημο στην κρίση ειρήνης που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή κοινότητα. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, μέσω της πρακτικής εφαρμογής της Θεωρίας Παιγνίων, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον κατάλληλες επιστήμες για τη μελέτη και τη στρατηγική λήψης αποφάσεων, πραγματοποιείται η ανάλυση των αποφάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποδεικνύεται κατά πόσο αυτή είχε προετοιμαστεί για να προβεί σε όλες τις στρατιωτικές της εισβολές στις Ουκρανικές πόλεις. Επίσης, μέσω επίλυσης και ανάλυσης στατικών παιγνίων και δένδρων – παιγνίων λαμβάνει χώρα η αναζήτηση της ενδεχόμενης κατάληξης του υπάρχοντος πολέμου, με δεδομένο το παρόν. Συμπερασματικά, επαληθεύτηκε η μέχρι τώρα επιτυχία των στρατηγικών επιλογών της Ρωσίας έναντι της Δύσης, αλλά και λόγω των επικρατουσών συνθηκών, η πιο πιθανή νίκη της πρώτης, δημιουργώντας πλέον μία αποστρατικοποιημένη διχοτομημένη Ουκρανία, σε Δυτική και Ανατολική, δίχως την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Το πιο επικίνδυνο ζήτημα που εντοπίστηκε από την παρούσα μελέτη, όμως, σχετίζεται με τη μελλοντική ασφάλεια κυριαρχίας έκαστου κράτους και κατά πόσο αυτή θα είναι σεβαστή από έτερα με επεκτατικές προδιαθέσεις.
Μ.Δ.Ε. 13
Keywords: Ρωσία, Ουκρανία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε., Θεωρία Παιγνίων, ειρήνη, στρατηγική, λήψη αποφάσεων