Η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ (Συνθήκη της Λισαβόνας) - Λαφιώτης, Κυριάκος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Οι εξελίξεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρώπης, μπροστά μάλιστα σε πλήθος απειλών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν κάθε στιγμή, σε οποιαδήποτε περιοχή της υφηλίου, όπως βεβαίως και στον δικό της χώρο, θα εξετασθούν στην εργασία αυτή. Θα μιλήσουμε για τις πρώτες προσπάθειες, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για κοινή αμυντική πολιτική και για την εξέλιξη της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας από τη δημιουργία των πρώτων Κοινοτήτων μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις εξελίξεις που επέφερε η Συνθήκη της Λισσαβόνας στο πεδίο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, όσο και της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), θετικές ή αρνητικές, μέσα δε από τη μελέτη τους, θα γίνει προσπάθεια να καταστεί όσο πιο εύκολα αντιληπτό εάν η Ευρώπη μπορεί να ασκήσει πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο στη σημερινή πραγματικότητα όπως βεβαίως στο αμέσως αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Common foreign and security policy (CFSP) & The Common Security and Defence Policy (CSDP). What role do they have after the amending Treaty of Lisbon?
Keywords: Ασφάλεια, διεθνής; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Συνθήκη της Λισαβόνας; Εξωτερική πολιτική; Κοινή πολιτική άμυνας