Εσωτερικός έλεγχος ΟΤΑ- Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων εσωτερικού ελέγχου στους Ο.Τ.Α Π.Ε Μεσσηνίας. Μελέτη ανάλυσης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας - Παπαγιαννόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου αποτελεί κεντρικό άξονα των προσπαθειών της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο θεσμός του εσωτερικού ελέγχου για το Δημόσιο και τους ΟΤΑ καλείται να καλύψει το κενό προστασίας του δημοσίου χρήματος, που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μία ανεξάρτητη, αντικειμενική, διαβεβαιωτική και συμβουλευτική δραστηριότητα, η οποία προσθέτει αξία και βελτιώνει τις εταιρικές δραστηριότητες και λειτουργίες, υποστηρίζει τον οργανισμό στην επίτευξη των στόχων του, χρησιμοποιώντας συστηματική και πειθαρχημένη προσέγγιση, με σκοπό την αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας διαχείρισης των κινδύνων,των δικλίδων και των διαδικασιών διακυβέρνησης. Για να τεθεί σε λειτουργία ο εσωτερικός έλεγχος, οι φορείς, αρχικά θα πρέπει να προβούν στην καταγραφή αναλυτικά των διαδικασιών παραγωγής ή διενέργειας πράξεων με δημοσιονομικές συνέπειες, δημιουργώντας τις αντίστοιχες δικλείδες, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες τίθεταισε λειτουργία το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου. Παράλληλα θα πρέπει να τροποποιηθεί ο οργανισμός των φορέων και να προβλεφθεί η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και το γραφείο Εσωτερικού Ελεγκτή. Αφού στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό δύναται να τεθεί σε λειτουργία ο Εσωτερικός Έλεγχος. Αρχικά, γίνεται αναφορά στους ΟΤΑ, στο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει. Εν συνεχεία, καταγράφονται οι διατάξεις που αφορούν την οικονομική διοίκηση των ΟΤΑ. Έπειτα, παρατίθενται οι κατηγορίες ελέγχων – ελεγκτών και αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον εσωτερικό έλεγχο και παρατίθενται οι σχετικοί ορισμοί. Ακολούθως, παρουσιάζονται οι ενέργειες για τη δημιουργία μονάδας εσωτερικού ελέγχου και παρατίθενται τα πρότυπα επαγγελματικής εφαρμογής. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, οι δικλίδες και η αποτελεσματικότητά τους. Στην συνέχεια, αναλύεται η διαδικασία προγραμματισμού και της διενέργειας ελέγχων, από τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου. Τέλος, αναφέρονται τα αποτελέσματα της έρευνας.
OTA internal control - Ιnstallation and operation of internal control systems in the ΟΤΑ of Messinia. Messinia Regional Unit analysis study
Μ.Δ.Ε. 35
Keywords: Σύστημα εσωτερικού ελέγχου; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Εσωτερικός έλεγχος; ΟΤΑ; Σύστημα εσωτερικού ελέγχου; Δικλείδες; Valves; Internal audit; Local government; Internal audit system