Επέκταση του περιβάλλοντος προσομοίωσης ns-3 για την υποστήριξη μεταπομπών σε δίκτυα lte - Κουτράκης, Κωνσταντίνος Ν. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Τα συστήματα κινητών επικοινωνιών είναι μια επιστημονική περιοχή με έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον. Υπάρχει μια πληθώρα προσομοιωτών που χρησιμοποιούνται για την πειραματική επαλήθευση προτεινόμενων εργασιών. Ο πιο διαδεδομένος είναι ο προσομοιωτής διακριτών γεγονότων ns-3. Πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό προγραμματιστών παγκοσμίως. Μια από τις χρήσεις του είναι και η προσομοίωση δικτύων LTE. Αν και περιέχει ένα πολύ μεγάλο σύνολο λειτουργιών, μια βασική του έλλειψη είναι η απουσία υποστήριξης μεταπομπών ανάμεσα σε σταθμούς βάσης διαφορετικών συχνοτήτων. Οι αλγόριθμοι μεταπομπών που υποστηρίζει λειτουργούν μόνο όταν οι σταθμοί βάσης λειτουργούν στην ίδια συχνότητα. Η συνεισφορά της παρούσας εργασίας έγκειται στην επέκταση του προσομοιωτή ns-3 ώστε να υποστηρίζει μεταπομπές κινητών τερματικών ανάμεσα σε σταθμούς βάσης που λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες. Η λύση που προτείνουμε βασίζεται στη χρήση ενός δεύτερου κινητού τερματικού που λειτουργεί ως η σκιά του πρώτου (shadow terminal), λαμβάνοντας μετρήσεις από τους σταθμούς βάσης που δεν μπορεί να “ακούσει” το πρώτο κινητό τερματικό.
Μ.Δ.Ε. 63
Keywords: Συστήματα κινητών επικοινωνιών; Εφαρμογή λογισμικού -- Ανάπτυξη; Λογισμικό ανοικτού κώδικα; LTE; SAE; 4G; Διεπαφές; Σταθμός βάσης; Μεταπομπή; Ρυθμαπόδοση; Καθυστέρηση; Λογισμικό προσομοίωσης κυψελωτών δικτύων διακριτών γεγονότων; ns-3; Επέκταση