Ελαιόλαδο-Επιτραπέζια ελιά. H συμπεριφορά των καταναλωτών στο Νομό Μεσσηνίας - Αργυροπούλου, Γλυκερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται με λεπτομέρειες το ελαιόλαδο καθώς και η επιτραπέζια ελιά και ερευνάται η κατανάλωση αυτών από τους κατοίκους της Μεσσηνίας. Η εργασία είναι τόσο θεωρητική όσο και ερευνητική. Στο θεωρητικό πλαίσιο η εργασία ξεκινάει με την εισαγωγή η οποία παραθέτει λίγα λόγια σχετικά με την ελιά για την παραγωγή της στην Ελλάδα και άλλες χώρες καθώς και τον ορθό τρόπο παραγωγή αυτής. Στην συνέχεια το 1ο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στην ιστορία της ελιάς και τους βασικούς ορισμούς της. Η συνέχεια του κεφαλαίου αποτελείται από την περιγραφή στην προέλευση της ελιάς, με τα στατιστικά της στοιχεία στον Ελλαδικό χώρο καθώς και τις εξαγωγές τις οποίες πραγματοποιεί η χώρα μας σε χώρες του εξωτερικού. Στο τέλος του συγκεκριμένου κεφαλαίου παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της περιοχής της Μεσσηνίας και πως αυτά συμβάλουν στην παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου. Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει την επιτραπέζια ελιά. Κατά την διάρκεια αυτού αναλύονται οι κατηγορίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τα προϊόντα της και πώς αυτά συμμετέχουν σε μια ισορροπημένη διατροφή και στην διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στις λεπτομέρειες σχετικά με το ελαιόλαδο. Στα υποκεφάλαια περιγράφεται η συσκευασία του ελαιολάδου και τα στάδια παραγωγής αυτού. Έπειτα γίνεται αναφορά στις αλυσίδες ελαιολάδου στην χώρα μας και τέλος το ελαιόλαδο χωρίζεται σε κατηγορίες και αναλύονται οι τύποι των κατηγοριών αυτών. Το 4ο και τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στο ερευνητικό κομμάτι της εργασίας. Το ερευνητικό κομμάτι πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια ερωτηματολογίου το οποίο απαντήθηκε με επιτυχία από 101 συμμετέχοντες. Η έρευνα ήταν ποσοτική. Στο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο δείγμα του ερωτηματολογίου καθώς και στους σκοπούς και τα ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας. Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα με ανάλυση η οποία πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του προγράμματος SPSS.
Olive oil-Olives. Consumer behavior in the prefecture of Messinia
Αρ. Εισ.: 22 cd
Keywords: Ελαιοκομία; Ελαιόλαδο; Ελιά; Ελιά (Καρπός) -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ελλάς -- Μεσσηνία; Ελαιόλαδο -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Έρευνα; Ελιά; Ελαιόλαδο; Ελλάδα; Προϊόντα ελιάς; Μεσσηνία; Olive; Olive oil; Olive products; Messinia; Greece