Ο ρόλος του HR ως προς τα κίνητρα και την παραγωγικότητα κατά τη συγχώνευση & εξαγορά εταιρειών - Νικολόπουλος, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Συγχωνεύσεις και οι Εξαγορές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επιχειρηματικού μετασχηματισμού οποιασδήποτε βιομηχανίας. Επιπρόσθετα, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη στρατηγική επιλογή για επέκταση, επίτευξη συνεργιών και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Ωστόσο, πολλές Σ&Ε δεν επιτυγχάνουν τους αρχικούς τους στόχους, με τον ανθρώπινο παράγοντα να είναι καθοριστικός για την επιτυχία ή αποτυχία τους. Η διάχυση της εταιρικής κουλτούρας, η κακή επικοινωνία και η εργασιακή αφοσίωση συμβάλλουν σημαντικά στην αποτυχία τους. Ωστόσο, μια επιτυχημένη στρατηγική του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με ένα καλά καθορισμένο και επικοινωνημένο σχέδιο, μπορεί να συμβάλει θετικά για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη διατριβή δομήθηκε σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε ανάλυση της διαδικασίας Σ&Ε από την σκοπιά της διοίκησης επιχειρήσεων και του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού. Στο δεύτερο κεφάλαιο έγινε εκτενής ανάλυσης του τρόπου διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού τα διάφορα στάδια από την έναρξη έως την ολοκλήρωσης της διαδικασίας της Σ&Ε, καθώς περιεγράφηκαν και τρόποι που θα οδηγήσουν σε επιτυχημένο χειρισμό της διαδικασίας. Το Τρίτο και εκτενέστερο κεφάλαιο αφορά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, μέσω του εργαλείου Google Forms, για διάστημα επτά ημερολογιακών ημερών, όπου απαντήθηκαν διακόσια δώδεκα ερωτηματολόγια. Στο κεφάλαιο αυτό πραγματοποιήθηκε και εκτεταμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων τόσο ανά μοναδική ερώτηση, αλλά και τα συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν από συνδυάστηκες απαντήσεις του ερωτηματολογίου. Το πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο είναι ο επίλογος όπου γίνεται η συνολική αξιολόγηση και επιστημονική ανασκόπηση της παρούσας διατριβής αλλά και προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις προς τις ομάδες ανθρωπίνων πόρων
The role of HR in terms of motivation and productivity in mergers & acquisitions of companies
Μ.Δ.Ε. 55
Keywords: Ανθρώπινο δυναμικό; Εταιρική κουλτούρα; Συγχώνευση; Εξαγορά; Ανθρώπινο δυναμικό; Εταιρική κουλτούρα; Εργασιακή ασφάλεια; Mergers; Acquisitions; Occupational safety; Human resource; Corporate culture