Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα συστήματα των χωρών της Ε.Ε. - Μπάρλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του σύγχρονου κοινωνικού κράτους αφορά την μέριμνα των πολιτών του, είτε αυτοί ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, είτε στους ανέργους, είτε στους συνταξιούχους. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα Συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης τα οποία αποσκοπούν στην εξασφάλιση των πολιτών για τα χρόνια κατά τα οποία δε θα εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Επομένως τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία οφείλουν να επιτελέσουν ένα πολύ σημαντικό έργο, να εξασφαλίσουν για όλους τους εργαζομένους τους, τις απαραίτητες παροχές, οικονομικές και μη, οι οποίες θα συνδράμουν ουσιαστικά στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης κατά την τρίτη ηλικία. Προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αυτό, έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων είναι εφικτό να μετρηθεί με ακρίβεια η μελλοντική τους πορεία και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνων. Οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που διανύουμε, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, έπληξαν κάθε τομέα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό ισχύει τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Για να εξασφαλιστεί, επομένως, η βιωσιμότητα του συστήματος και να περιοριστούν οι απώλειες ήταν αναγκαία η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων. Με τον τρόπο αυτό καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να θωρακιστούν τα αποθεματικά των ταμείων από την υπάρχουσα, αλλά και από μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα παρουσιαστούν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, θα γίνει εκτενής αναφορά στη διάρθρωση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και θα πραγματοποιηθεί σύγκριση με τα συστήματα των χωρών της Ε.Ε.
Μ.Δ.Ε. 167
Keywords: Ασφάλιση, Κοινωνική -- Ελλάδα; Κοινωνική ασφάλιση; Ελλάδα; Συστήματα; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ιδιωτικό σύστημα ασφάλειας; Κρίση