Μελέτη της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων μητρικού θηλασμού σε λεχωίδες έως 5 ημερών στο γενικο νοσοκομείο Μεσσηνιας - Σουρίλα, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Ο μητρικός θηλασμός είναι η μέριμνα της φύσης για την επιβίωση του νεογέννητου. Μεγάλος αριθμός μελετών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και του θηλασμού στο παιδί, στη μητέρα, στην οικογένεια ακόμα και στην κοινωνία. Ο μητρικός θηλασμός πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά το τοκετό, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της μητέρας και του βρέφους, κατά προτίμηση μέσα σε λίγες ώρες. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού σε λεχωίδες έως 5 ημερών στο Γ.Ν. Μεσσηνίας. Μεθοδολογία: Ως περίπτωση μελέτης επιλέχτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, όπου, μέσα από αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα 130 λεχωίδων γυναικών, εκτιμήθηκε η συχνότητα του μητρικού θηλασμού κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η παρούσα μελέτη, διενεργήθηκε αρχικά μία περιεκτική βιβλιογραφική αναζήτηση. Για τη συλλογή των δομένων πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα, μέσω ερωτηματολογίων 43 ερωτήσεων. Το δείγμα αποτέλεσαν (130) λεχωίδες γυναίκες (5 ημερών), που είχαν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας κατά το χρονικό διάστημα από 5/6/2013 έως 6/10/2013 (Ν=130). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο IBM – SPSS Statistics v.21.0, έκδοση για Windows και χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας x2 – test. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο επίπεδο (p<0.05). Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τις απαντήσεις του συνόλου του δείγματος προέκυψε, ότι η πλειοψηφία των λεχωίδων γυναικών με ποσοστό 91,5% έβαλε το μωρό στο μαστό να θηλάσει αμέσως μετά τον τοκετό. Επίσης, ποσοστό 94,6% απάντησε πως για το θηλασμό του μωρού είχε αποφασίσει πριν καν αυτό γεννηθεί και τέλος ποσοστό 21,5% του συνόλου του δείγματος που δεν κατάφερε να θηλάσει απάντησε, ότι θα μπορούσε να είχε έναν επιτυχή θηλασμό, αν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση και παρακίνηση από τους αρμόδιους φορείς του νοσοκομείου. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τα προβλήματα υγείας ή τις δυσκολίες θηλασμού της μητέρας, το κάπνισμα, την οικονομική κρίση, το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας, το επίπεδο εκπαίδευσης του πατέρα, την οικογενειακή κατάσταση και τη χώρα καταγωγής. Συμπεράσματα: Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και με δεδομένη τη σημασία του μητρικού θηλασμού ως αγαθού δημόσιας υγείας η καταγραφή των συχνοτήτων και των παραγόντων που επηρεάζουν την έναρξή του αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της εφαρμογής ενός πετυχημένου σχεδίου δράσης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προαγωγή του.
Keywords: Θηλασμός; Γαλουχία; Μητέρες διατροφή; Μητρικό γάλα; Νεογνά διατροφή; Μητρικός θηλασμός; Λεχωίδες γυναίκες (πέντε ημερών); Νεογέννητα; Γ.Ν. Μεσσηνίας; Φυσικός τρόπος διατροφής; Προσδιοριστικοί παράγοντες; Breastfeeding; Postpartum (five days) women; Newborns; G.H. Messenia; Healthy diet; Determinants