Η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας σε περίοδο κρίσης. Μελέτη περίπτωσης σε υπαλλήλους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Ηλιούπολης - Θεολογίτου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η σημαντική εισροή γυναικών στην αγορά εργασίας κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα και την έξοδο της γυναίκας από την οικιακή σφαίρα στην δημόσια, με την ανάπτυξη ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών. Παρ’ όλα αυτά, μια σειρά ζητημάτων υποδεικνύουν ότι ακόμα και σήμερα οι διακρίσεις βάσει του φύλου είναι υπαρκτές και εντοπίζονται σε ζητήματα όπως ο επαγγελματικός διαχωρισμός, η γυάλινη οροφή και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η παρούσα ποιοτική έρευνα εξέτασε την ύπαρξη των παραπάνω ζητημάτων υπό το πρίσμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης της τελευταίας 5ετίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι ασκούμενες εργασιακές πολιτικές οδήγησαν στην συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του φόβου της ανεργίας, με σημαντική υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων γυναικών, καθώς και την αύξηση θέσεων προσωρινής / επισφαλούς εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 010851-010852 cd
Keywords: Γυναίκες -- Απασχόληση; Γυναίκες εργαζόμενες; Γυναίκες -- Κοινωνικές συνθήκες; Γυναικεία εργασία; Οικονομική κρίση στην Ελλάδα; Εργασιακή ανασφάλεια; Υποχώρηση εργασιακών δικαιωμάτων; Working women; Greek economic crisis; Job insecurity; Decline in labor rights