Οικονομική-τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Μελέτη περίπτωσης των Κυκλάδων - Γεμελιάρης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Είναι γνωστό και επιστημονικά απεδεδειγμένο πως η παραδοσιακή μορφή του τουρισμού δε θεωρείται πλέον βιώσιμη. Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού έχει προκαλέσει πληθώρα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών αλλαγών, και έχει οδηγήσει επίσης σε μία ταχύτατη και άναρχη τουριστική ανάπτυξη. Νέες μορφές τουρισμού, είναι από οικονομικής σκοπιάς περισσότερο βιώσιμες καθώς και περιβαλλοντικά φιλικότερες. Το φαινόμενο μελετάται με παράδειγμα τα τρέχοντα χαρακτηριστικά του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Το αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής δατριβής είναι η παρουσίαση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του εναλλακτικού τουρισμού στα νησιά. Επιπροσθέτως, θα μελετηθούν οι παράγοντες της ελκυστικότητας των νησιών, καθώς η εφαρμοζόμενη τουριστική πολιτική έχει προκαλέσει πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων και έχει οδηγήσει στη δημογραφική και οικονομική απομόνωση τους.
Μ.Δ.Ε. 111
Keywords: Τουρισμός -- Κυκλάδες; Εναλλακτικος τουρισμός -- Κοινωνικές επιπτώσεις; Εναλλακτικός τουρισμός -- Οικονομικές επιπτώσεις