Αντιλαμβανόμενες διοικητικές ικανότητες προπονητών ποδοσφαίρου. Μεθοδολογική προσέγγιση - Θεμελιώτης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να διερευνήσει τις αντιλαμβανόμενες διοικητικές ικανότητες προπονητών ποδοσφαίρου. Στη μελέτη πήραν μέρος 202 προπονητές ποδοσφαίρου. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε: α) Δεκαοχτώ ερωτήσεις για τις διοικητικές ικανότητες και γνώσεις και β) Επιλεγμένες κατηγορικές μεταβλητές (ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, μεταπτυχιακές σπουδές, προπονητική εμπειρία, ποδοσφαιρική εμπειρία και παρακολούθηση σεμιναρίων διοίκησης αθλητισμού). Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σημειώσουν τη σπουδαιότητα των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου σε πενταβάθμια κλίμακα LIKERT, με το βαθμό 1 να αντιστοιχεί στο διαφωνώ απόλυτα και τον βαθμό 5, συμφωνώ απόλυτα. Η ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε με t-test και ανάλυση διακύμανσης αποκάλυψε τα εξής: (1)Το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος των Π.Π. ήταν 21 έως 35 ετών,59.9%, το 60.4% ήταν χωρισμένοι ή άγαμοι, το 48.5% είχαν άλλο μορφωτικό επίπεδο, το 73.3% δεν είχαν καμία μεταπτυχιακή σπουδή ,το 53.5% είχαν προπονητική εμπειρία από 1 έως 5 και ποδοσφαιρική εμπειρία ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή (Α κατηγορίας). Το περισσότερο ποσοστό,61.9% ,δεν είχε παρακολουθήσει σεμινάρια διοίκησης αθλητισμού.(2) Οι Π.Π. που ήταν από 51 και πάνω έτη επιδεικνύουν την κατανόηση των ανθρωπίνων περιορισμών στον τομέα του αθλητισμού. (3) Οι Π.Π. που ήταν από 36 έως 50 έτη χρησιμοποιούν καλύτερα τις τεχνολογίες του υπολογιστή όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διαδίκτυο κτλ. σε σχέση με αυτούς που είναι 35 και κάτω. (4).Οι Π.Π. που είναι από 36 έως και 50 παρακινούν τους ποδοσφαιριστές να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους σε σχέση με αυτούς που είναι 35 και κάτω. (5) Οι Π.Π. που ήταν από 36 έως 50 διαχειρίζονται καλύτερα τις αθλητικές εκδηλώσεις σε σχέση με αυτούς που ήταν από 35 και το ίδιο οι Π.Π. που ήταν από 51 και πάνω σε σχέση με αυτούς που ήταν κάτω από 35. (6) Οι Π.Π. που είχαν εμπειρία πάνω από 11 χρόνια επιδεικνύουν καλύτερα την κατανόηση ανθρωπίνων περιορισμών στον τομέα του αθλητισμού σε σχέση με αυτούς που έχουν εμπειρία από 1 έως 5 χρόνια.(7) Οι Π.Π. που έχουν εμπειρία από 11 και πάνω χρησιμοποιούν καλύτερα τις τεχνολογίες σε σχέση με αυτούς που έχουν εμπειρία από 1 έως 5 χρόνια. (8) Οι Π.Π. που έχουν εμπειρία από 6 και πάνω χρόνια διαχειρίζονται καλύτερα τις αθλητικές εκδηλώσεις σε σχέση με αυτούς που είχαν εμπειρία από 1 έως vi 5 χρόνια. (9) Οι Π.Π. που είναι ερασιτέχνες Β κατηγορίας αναπτύσσουν καλύτερα ένα πλάνο δημοσίων σχέσεων σε σχέση με αυτούς που είναι επαγγελματίες/ημιεπαγγελματίες.(10) Oι 5 ερωτήσεις που βαθμολογήθηκαν με μεγαλύτερο βαθμό: 1.Να διατηρούν αποτελεσματική επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές, 2. Να προάγουν την αρμονία μεταξύ των ποδοσφαιριστών, 3.Να εφαρμόζουν τους κανονισμούς, 4. Να προετοιμάζουν και να οργανώνουν και τον ετήσιο προγραμματισμό των προπονήσεων, 5. Να παρακινούν τους ποδοσφαιριστές να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους.(9) Οι 5 ερωτήσεις που βαθμολογήθηκαν με μικρότερο βαθμό: 1.Να διαχειρίζεται τις ειδικές αθλητικές εκδηλώσεις, 2. Να αντιλαμβάνεται γρήγορα και προσφέρει τις διοικητικές του ικανότητες στην ομάδα εφόσον ζητηθεί, 3.Να αναπτύσσει ένα σωστό πλάνο δημοσίων σχέσεων, 4. Να θεσπίζει ένα πρόγραμμα ασφάλειας για την πρόληψη των τραυματισμών και των ατυχημάτων, 5. Να αναπτύσσει προγράμματα φυσικής κατάστασης.
Perceptible managerial competences of football coaches. Methodological approach
Keywords: Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδόσφαιρο - Προπονητική; Soccer - Management; Soccer - Coaching; Ικανότητες; Προπονητές; Ποδόσφαιρο; Αθλητική διοίκηση (sport management); Competences; Football coaches; Sport management