Place Branding: Η περίπτωση του Λεωνιδίου Αρκαδίας - Κουρμπέλη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί η περίπτωση του Λεωνιδίου Αρκαδίας, ως ένα μέρος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ισχυρή πολιτιστική κληρονομία, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και έχει αναπτύξει δράσεις, όπως το Φεστιβάλ Μελιτζάzz, το Φεστιβάλ Αναρρίχησης, τα οποία μαζί με τον εορτασμό του Πάσχα αποτελούν ορόσημα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Νότιας Κυνουρίας. Ειδικότερα, γίνεται προσπάθεια να μελετηθεί η ταυτότητα της περιοχής υπό το πρίσμα της έννοιας του Place Branding, και αν και κατά πόσο είναι συνδεδεμένη με κάποια στρατηγική. Μέσω ποιοτικής έρευνας μελετάται το σύνολο των δράσεων που υλοποιούνται στην περιοχή, ποιες ξεχωρίζουν και γιατί, πώς οδηγήθηκαν στην διοργάνωση φεστιβάλ, πώς αυτά υλοποιούνται. Διερευνάται ακόμη ο ρόλος τον δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και η συμμετοχή των κατοίκων στις δράσεις, καθώς και ο αντίκτυπος τους στην ανάπτυξη της περιοχής. Εν συνεχεία, μέσω της ανάλυσης S.W.O.T., παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του εσωτερικού περιβάλλοντος αλλά και οι αδυναμίες και οι απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Τέλος, βάσει των συμπερασμάτων που προκύπτουν μέσω της έρευνας, γίνονται κάποιες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση της ταυτότητας της περιοχής, στον καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων με γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς, καθώς και πιθανοί τρόποι για την επικοινωνία και την προώθηση της ταυτότητας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013617 cd
Keywords: Branding (Marketing) -- Ελλάδα -- Λεωνίδιο -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μάρκετινγκ του τόπου -- Ελλάδα -- Λεωνίδιο -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Λεωνίδιο -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πόλεις, Προώθηση των -- Ελλάδα -- Λεωνίδιο -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολιτιστική κληρονομιά -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Λεωνίδιο -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επωνυμία τόπου; Βιώσιμη ανάπτυξη; Τοπική ανάπτυξη; Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών; Συμμετοχικές διαδικασίες; Place branding; Sustainable development; Local development; Stakeholder participation; Participatory processes