Η Διαβούλευση ως εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού των δημόσιων πολιτικών – Δημόσια διαβούλευση και λειτουργία του Κοινοβουλίου: Προτάσεις για την αναβάθμιση της πολιτικής στη Βουλή των Ελλήνων - Κόκκιας, Διονύσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στη σημερινή εποχή, εποχή υπερδιόγκωσης της ισχύος της αγοράς, της παγκοσμιοποίησης, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι αποτελεσματική η διαβούλευση ώστε να οδηγεί στην επιτυχία των δημόσιων πολιτικών, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την επανανομιμοποίηση της πολιτικής; Ποιος είναι ο ρόλος της διαβούλευσης και της συμμετοχής των ομάδων συμφερόντων και της κοινωνίας των πολιτών στη λειτουργία της Βουλής, στην καλή νομοθέτηση και στην ποιότητα των παραγόμενων πολιτικών; Σε αυτά τα ερωτήματα αναζητά απαντήσεις η παρούσα διπλωματική εργασία. Στο πρώτο Κεφάλαιο αναλύεται το θεωρητικό πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής και της διαβούλευσης και εξάγονται κριτήρια ορθής διαβούλευσης σε μια συμμετοχική δημοκρατία. Στο δεύτερο Κεφάλαιο επισημαίνονται τα αίτια και οι επιπτώσεις της πολυνομίας και της κακονομίας ως αποτέλεσμα της έλλειψης διαβούλευσης με τους πολίτες, καθώς και τα προβλήματα του κανονιστικού πλαισίου για την καλή νομοθέτηση στην Ελλάδα. Η εργασία ολοκληρώνεται με την ανάλυση των διαδικασιών διαβούλευσης στη Βουλή των Ελλήνων, την αξιολόγηση του ακολουθούμενου διαβουλευτικού μοντέλου σε σύγκριση με τις διεθνώς καθιερωμένες πρακτικές και τις προτάσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α. και εξάγονται συμπεράσματα και προτάσεις για τη βελτίωσή του.
Deliberation as a tool for strategic management of the public policies – Public deliberation and functioning of the Parliament: Proposals for the upgrading of the politics in the Hellenic Parliament
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Διαβούλευση; Ελληνικό Κοινοβούλιο; Βουλή των Ελλήνων; Διαβούλευση; Διαβουλευτική Δημοκρατία; Δημόσιες πολιτικές; Δημόσιο συμφέρον