Διγλωσσία και Προσχολική Εκπαίδευση. Εκπαιδευτική Πολιτική και Διδακτικές Πρακτικές σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών - Σιακωτού, Χρυσοβαλάντου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των νηπιαγωγών για τη διγλωσσία. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται σε διάφορα ευρήματα της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τη διγλωσσία στην εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική ανασκόπηση της διγλωσσίας στην εκπαίδευση υπό κοινωνιολογική προσέγγιση, οι συνέπειες της διγλωσσίας στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και διάφορες μελέτες για την πολιτισμικά ανταποκρινόμενη διδασκαλία. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι αντιλήψεις των δασκάλων και των νηπιαγωγών για τη διγλωσσία σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, και η σημασία της μειονοτικής γλώσσας, ως γλωσσολογική και οντολογική ετερότητα και ως ευκαιρία για εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην εκπαιδευτική πολιτική της Ελλάδας, τη διγλωσσία, τις στρατηγικές διδασκαλίας και τα μοντέλα εκπαίδευσης και τα σχέδια δράσης και τις εκπαιδευτικές πολιτικές στην Ελλάδα. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά στην προσχολική εκπαίδευση και σε θέματα διγλωσσίας, περιλαμβάνει τον ορισμό της διγλωσσίας, τη δίγλωσση εκπαίδευση, την προσχολική αγωγή και τα θέματα διγλωσσίας, τις επιπτώσεις της διγλωσσίας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις διδακτικές πρακτικές για τη διγλωσσία στην προσχολική εκπαίδευση. Eν συνεχεία, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, ο σκοπός, το ερευνητικό κενό και τα ερευνητικά ερωτήματα της παρούσας διπλωματικής, η ερευνητική μέθοδος, η δειγματοληψία και ο Κώδικας Δεοντολογίας, τα ερευνητικά εργαλεία και η μέθοδος ανάλυσης δεδομένων. Στο κεφάλαιο ερμηνεία αποτελεσμάτων έρευνας θα αναλυθούν και θα ερμηνευθούν τα ευρήματα. Τέλος, θα ακολουθήσει η διεξαγωγή συμπερασμάτων της παρούσας έρευνας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013621 cd
Keywords: Διγλωσσία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγεία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διγλωσσία; Αντιλήψεις νηπιαγωγών για διγλωσσία; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Επιμόρφωση νηπιαγωγών; Bilinguality; Children's perceptions of bilinguality; Intercultural education; Children's education