Ο ρόλος της γυναίκας στα παραμύθια και η άρση των στερεοτύπων μέσω της δημιουργικής γραφής: Μια μελέτη περίπτωσης με ομάδα εφήβων - Κούγια, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Φαινόμενα κακοποίησης και γυναικοκτονιών έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την κοινωνία μας φανερώνοντας την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση πατροπαράδοτων αρχών που μειώνουν τη γυναίκα προβάλλοντάς την ως αδύναμη και υποταγμένη στις προσταγές του άνδρα. Η παρούσα έρευνα εξετάζει τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τα κλασικά παραμύθια, πραγματοποιώντας ποιοτική έρευνα μέσω της μελέτης περίπτωσης με εφήβους. Οι δραστηριότητες της εκάστοτε παρέμβασης είναι δομημένες σύμφωνα με τις αρχές της δημιουργικής παιδαγωγικής και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών και εν γένει του σχολικού πλαισίου. Τα ευρήματα της έρευνας ανέδειξαν τον ρόλο που διαδραματίζουν τα παραμύθια για την προώθηση στερεοτύπων και τη σημασία της δημιουργικής γραφής για την αναγνώριση και την άρση τους. Επίσης, διαφαίνεται η χρησιμότητα της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την ανατροπή κοινωνικών ανισοτήτων.
Keywords: Στερεότυπα; Γυναικείος ρόλος; Άρση στερεοτύπων; Δημιουργική γραφή; Κλασικά παραμύθια; Έφηβοι; Ποιοτική έρευνα; Μελέτη περίπτωσης; στερεότυπα; γυναικείος ρόλος; άρση στερεοτύπων; δημιουργική γραφή; κλασικά παραμύθια; έφηβοι; ποιοτική έρευνα; μελέτη περίπτωσης