Η Ρωσική παρουσία στο Κέρας της Αφρικής: Προκλήσεις στις διεθνείς ισορροπίες - Λάσκαρης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Τα τελευταία χρόνια η Αφρική έχει αποτελέσει πεδίο έντονου ενδιαφέροντος, καθόσον αποτελεί παγκόσμια κοινότητα φυσικών πόρων. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία προσέγγισης-φλερτ, η οποία αποδεικνύει ότι η ήπειρος δεν αντιμετωπίζεται σαν βάρος, αλλά σαν μια ευκαιρία, ένα νέο σύνορο. Σ’ αυτήν την νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, η Υποσαχάρια Αφρική εμπλέκεται και μεταβάλλεται όσο καμιά άλλη περιοχή του πλανήτη. Στην παρούσα εργασία, έγινε προσπάθεια ανάδειξης της στάσης, της συμπεριφοράς, των προοπτικών των επιδιώξεων και φιλοδοξιών των κύριων γεωστρατηγικών δρώντων στην Υποσαχάρια Αφρική και συγκεκριμένα στο Κέρας της Αφρικής. Επιπλέον, επιδιώχθηκε να καταγραφεί η δράση της Ρωσίας σε αυτό, ως ένας εκ των βασικών χώρων ανάπτυξης της διεθνούς πολιτικής της. Μέσα μέσα από τη σύγχρονη θεωρία και τις διαδικασίες της διοίκησης διακινδύνευσης (Ανάλυση SWOT, Μήτρα Κινδύνων, Δέντρο Γεγονότων) έγινε προσπάθεια αναγνώρισης και διαχείρισης των κινδύνων που δύναται να εκδηλωθούν από τη Ρωσική εμπλοκή στο Κέρας, οι οποίοι προκύπτουν από τη σύγκρουση των συμφερόντων της με τους υπόλοιπους δρώντες στη περιοχή. Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα είναι η ανάδειξη της στρατηγικής θέση του Κέρατος, τα σημάδια οικονομικής ανάπτυξης, η έντονη γεωπολιτικο-οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας, Τουρκίας και Ρωσίας καθώς και η ανάδειξη της σημαντικότητας των ρωσικών στρατηγικών στις Διεθνείς Σχέσεις. Η ανάλυση Ρίσκου συνιστά ότι παρόλο που η δυναμική της παγκόσμιας τρομοκρατίας έχει απωλέσει τη γεωγραφική της αποτύπωση στην ευρύτερη περιοχή, εντούτοις διατηρεί την επιχειρησιακή ικανότητα να ανατρέψει αδύναμα κράτη. Τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις της παρούσας δύναται να ληφθούν υπόψη και να αξιοποιηθούν στο σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό.
The Russian presence in the Horn of Africa: Challenges in international balances
Keywords: Αφρική, Υποσαχάρια--Εξωτερικές σχέσεις; Ρωσία--Εξωτερικές σχέσεις--Αφρική, Υποσαχάρια; Αφρική, Υποσαχάρια--Εξωτερικές σχέσεις--Ρωσία; Υποσαχάρια Αφρική; Κέρας της Αφρικής; Ρωσική παρουσία; Διοίκηση διακινδύνευσης; Δέντρο γεγονότων