Η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1981-1989 - Πέτραινας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές και ο Α. Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η εκλογική νίκη ήρθε γιατί το συγκεκριμένο κόμμα κατόρθωσε να γίνει ο εκφραστής του λαϊκού κοινωνικού πόλου, πείθοντας τον κύριο όγκο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Ο Α. Παπανδρέου προχώρησε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του, για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, αυξάνοντας σημαντικά τους μισθούς και τις συντάξεις, καθιερώνοντας την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, και δίνοντας έμφαση στην κρατικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, στα φιλολαϊκά μέτρα και στο το άνοιγμα της δημόσιας διοίκησης προς την κοινωνία. Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί μια αναδρομή στις βασικές τομές που επιχείρησε ΠΑΣΟΚ την περίοδο από το 1981 έως το 1989, στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής, με στόχο να διαφωτιστεί ο ρόλος που έπαιξε στη διαμόρφωση συγκεκριμένων νευραλγικών τομέων, μέσω της κοινωνικής του απήχησης και του ριζοσπαστικού του προγράμματος. Με την αναδρομή στο «θεσμικό» κεφάλαιο της «αλλαγής» που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρηθεί στα επόμενα κεφάλαια να τονιστεί επίσης το γεγονός ότι από το προεκλογικό πρόγραμμα του Α. Παπανδρέου - με τις άμεσες πολιτικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού - η δημόσια διοίκηση ειδικά στο θέμα της αξιοκρατίας, δεν ήταν μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
The government policy of PASOK during the period 1981-1989
Keywords: Ελλάδα--Πολιτική και Διακυβέρνηση--1981-1989; Πολιτικά Κόμματα--Ελλάδα; Ελλάδα--Οικονομική Πολιτική; Δημόσια διοίκηση; ΠΑΣΟΚ; Παπανδρέου; Κόμματα; Κυβερνητική Πολιτική; Μεταρρύθμιση