Αξιολόγηση της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού Η περίπτωση του Δήμου Σκύδρας - Φιλούκατζης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εντρυφεί στην έννοια του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και στο πως η εφαρμογή αυτού μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο διοίκησης για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό διερευνήθηκε η εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού από τους Δήμους, η αποδοχή της αναγκαιότητάς του και η ενσωμάτωσή του στην κουλτούρα των υπαλλήλων του Δήμου, η εναρμόνιση της οργανωτικής δομής των Δήμων σε θέματα του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, τα αίτια που οδηγούν στη μη εκπόνησή του. Τέλος, διερευνήθηκε η ύπαρξη της παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετρήσιμων δεικτών του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, ώστε ο Δήμος να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του. Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ως διερευνητικό εργαλείο η Μελέτη Περίπτωσης. Ο δήμος που αποτέλεσε το αντικείμενο της μελέτης, ήταν ο Δήμος Σκύδρας. Το υλικό που μελετήθηκε ήταν το θεσμικό πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, πίνακες και διαγράμματα φορέων του Δημοσίου τομέα, στοιχεία από το αρχειακό υλικό του Δ. Σκύδρας καθώς και ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Δήμου. Κύριο ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι απαντήσεις των στελεχών του Δήμου σε ερωτηματολόγιο που τους διανεμήθηκε.
The avaluation of a business planning application of Municipalities. Case study og Skydras Municipality
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακός Σχεδιασμός; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Προγραμματική Περίοδος; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δήμος Σκύδρας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα