Η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ώστε να λάβει το αμερικανικό αριστείο Baldrige. - Ξύπας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η ποιότητα με την εννοιολογική της διάσταση έχει αποτελέσει θέμα ερευνητικό παγκόσμιας εμβέλειας για τον επιχειρηματικό χώρο. Μαζί με τις επιχειρήσεις για την ποιότητα ενδιαφέρονται και οι ασχολούμενοι με τον αθλητισμό οργανισμοί, οι αθλητικές Ομοσπονδίες, οι διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και οι λοιποί οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες. Η επιδίωξη της Αριστείας στις επιχειρήσεις συνιστά πρώτιστο μέλημα κάθε επιχείρησης που επιδιώκει να βελτιώνεται μέσα στο χρόνο προσφέροντας τις υπηρεσίες της. Απόδειξη αυτής της εξέλιξης και πορείας αποτελεί η ανάμειξή τους με διάφορα μοντέλα που σχετίζονται και αποδεικνύουν την επιχειρηματική αριστεία, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας (EQA), το Αμερικάνικο βραβείο MBNQA (Malcolm Baldrige National Quality Award), καθώς και το Ιαπωνικό Βραβείο DPA (Deming Prize Award). Η «Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας» αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες και σημαντικές Ομοσπονδίες παγκοσμίως, με πορεία από το 1907 και πιο επίσημα από το 1996 και μέλη της παγκοσμίως 145 χώρες. Το μέγεθός της την ωθεί σε αδιάλειπτη προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες που επιδιώκει να είναι άριστες. Η συγκεκριμένη εργασία στόχο έχει να αποτυπώσει τα κριτήρια επιχειρηματικής αριστείας όπως αυτά προβλέπονται από το βραβείο Malcolm Baldrige National Quality Award που απονέμει βραβεία ποιότητας σε ομόλογους οργανισμούς.
The International Sailing Federation and the criteria it must meet to receive the American Baldrige Excellence
Keywords: Ποιοτικός έλεγχος; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Επιχειρήσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρηματικότητα; Quality control; Total quality management; Business enterprises - Management; Entrepreneurship; Αμερικανικό βραβείο Baldrige; Ποιότητα; Επιχειρηματική αριστεία; Παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία; American Excellence Baldrige; Quality; Business Excellence; International Sailing Association Federation