Η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη θεωρία των Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων στην πράξη - Παπαναστασοπούλου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα για μάθηση και κρίση με σκοπό την πρόβλεψη, την ταξινόμηση ή την προτυποποίηση δεδομένων. Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα έχουν δανειστεί τον τρόπο λειτουργίας τους από τη λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού έχοντας την ικανότητα να προβλέπουν την εξέλιξη των τιμών σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η διοίκηση επιχειρήσεων κά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρώσει την προσπάθειά της στο να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ίση μεταχείριση, τον ανταγωνισμό και την αποφυγή στερεότυπων αντιλήψεων. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προώθηση της συνεργασίας και τον συντονισμό των κρατών μελών ως προς την έρευνα, τις επενδύσεις, την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία και την αξιοποίηση δεδομένων. Από τη συγκεκριμένη πολιτική αναμένονται σημαντικά οφέλη για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Παρά τα σημαντικά προβλήματα και ρίσκα που υπάρχουν τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τα κράτη υπερτερούν σημαντικά.
Artificial Intelligence in European Union From theory of Artificial Neural Networks to practice
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Νευρωνικά δίκτυα (Επιστήμη των υπολογιστών); Τεχνητή νοημοσύνη; Τεχνητά νευρωνικά δίκτυα; Ευρωπαϊκή πολιτική