Νέοι και ψυχική ευεξία: προσδιοριστικοί παράγοντες και προτάσεις πολιτικής. - Τσεμποτάρου, Κριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η ψυχική ευεξία αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται, για ένα φαινόμενο το οποίο σχετίζεται με τον άνθρωπο και συγκεκριμένα με τις ατομικές του ισορροπίες, την ικανότητά του να αναπτύσσεται να και αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις που υπάρχουν, καθώς και να δημιουργεί υγιείς σχέσεις με το κοινωνικό του περιβάλλον. Η ηλικιακή ομάδα των νέων, αποτελεί μια κατηγορία ατόμων οι οποίοι εξαιτίας των ψυχικών διαταραχών που βιώνουν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η προσωπική τους ανάπτυξη και η ένταξή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, η ψυχική ευεξία διαμορφώνεται από σύνολο παραγόντων οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή των ατόμων και μπορούν να διαμορφωθούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, στους ατομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, στους διαπροσωπικούς και κοινωνικούς, στους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς, καθώς και στους πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες. Κάθε κατηγορία παραγόντων επηρεάζει την ψυχική ευεξία των ατόμων με διαφορετικό τρόπο είτε θετικά, είτε αρνητικά. Η κατανόηση των βασικών παραγόντων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την κοινωνικοποίηση και την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με ψυχική ευημερία για τους νέου, αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Η παρούσα εργασία, στοχεύει στην ανάπτυξη των βασικών παραγόντων που επιδρούν στην εξέλιξη της ψυχικής ευεξίας των νεών, καθώς και στην ανάλυση των βασικών πολιτικών που συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ψυχικής ευεξίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 014193 cd
Keywords: Ευεξία; Ψυχική υγεία -- Ελλάδα; Ψυχική υγεία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Νεολαία -- Ελλάδα; Νεολαία -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Ψυχική ευεξία; Ψυχική υγεία; Νέοι; Προσδιοριστικοί παράγοντες; Παρεμβάσεις; Mental well-being; Mental health; Young people; Determinants; Interventions